napetosti u regiji

Brnabić: Srbija je na rubu odluke da traži povratak svoje policije i vojske na Kosovo

09.12.2022 u 15:38

Bionic
Reading

Srbija će zahtjevati za Kosovo sve što je sukladno Rezolucij1 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, a blizu je toga da zatraži i povratak svojih sigurnosnih snaga, izjavila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić u povodu novih napetosti na Kosovu

Bruxelles je danas poručio da su Europska unija i njezine države članice "veoma zabrinute" zbog sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, nakon što je u četvrtak Kosovska policija (KP) pojačala svoje prisustvo na sjeveru, a kasno sinoć jedan policajac lakše ozlijeđen u oružanom napadu u selu na teritoriju općine Zvečan.

"Europska unija i države članice pozivaju na odgovornost i deeskalaciju, jer to je ono što je prije svega potrebno za dobrobit lokalnog stanovništva", poručio je glasnogovornik EU-a Peter Stano.

On je, prema izvješću Radija Slobodna Europa (RFE), novinarima u Bruxellesu rekao da se situacija na terenu prati veoma pažljivo, te da su EULEX I KFOR u odgovarajućim ulogama, kao drugi odnosno treći sigurnosni faktor, prisutni na terenu i nastavljaju pratiti situaciju.

U povodu pojačanog prisustva pripadnika Kosovske policije, direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković je kasno u četvrtak, na izvanrednoj konferenciji za novinare, ustvrdio da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama čiji je cilj okupacija sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima.

Petković je nagovijestio da bi Srbija, sukladno Rezoluciji 1244 VS UN-a iz lipnja 1999., mogla zatražiti povratak dijela svojih sigurnosnih snaga na Kosovo.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak ujutro je objavio da se sastao s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera

"Tijekom noći i jutra s ministrom obrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje!", napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju s tog sastanka.

"Mi smo na ivici oružanih sukoba, a doveo nas je jedan neodgovorni pojedinac" izjavila je danas srbijanska premijerka govoreći o kosovskom premijeru Albinu Kurtiju, uz ocjenu da međunarodna zajednica "gromoglasno šuti na njegove poteze".

Kosovo i Srbija - problemi oko registarskih pločica Izvor: EPA / Autor: Djordje Savic

Brnabić je, na pitanje novinara kani li Beograd poslati vojsku na sjever Kosova, s obzirom na ograničenja koja postoje u Rezoluciji 1244, rekla da "Srbija ima pravo, prema Rezoluciji 1244, zatražiti povratak svojih snaga na teritorij Kosova i Metohije, zato što Kfor ne radi svoj posao i Srbi se osjećaju ne samo fizički već i životno ugroženi".

Rezolucijom 1244 VS UN-a, koja je donesena u lipnju 1999., uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova, uz mogućnost da se, pod posebnim uvjetima, dio osoblja može vratiti. Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

Napetosti na Kosovu se posljednjih mjeseci smjenjuju s pokušajima pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a kosovska vlada je, poslije odluke srpskih predstavnika da napuste institucije, uključujući ostavke četvorice gradonačelnika u većinskim srpskim općinama na sjeveru, raspisala lokalne izbore za 18. prosinca, što je dovelo do novih napetosti.

Srpska lista, sestrinska stranka naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, najavila je bojkot tih izbora, a ovaj tjedan obilježili su incidenti u dva općinska izborna povjerenstva, što je bilo razlogom vladi u Prištini da pojača policijske snage na sjeveru.

U međuvremenu su dužnosnici SAD-a ocijenili da izborima nije vrijeme i pozvali na odlaganje.

Dok kosovske vlasti čekaju policijsku procjenu sigurnosti, američki veleposlanik Jeffrey Hovenier poručio je da nema uvjeta za njihovo održavanje.