BIVŠI RAVNATELJ POLICIJE I TAJNIK HDZ-A

Brkić je telefonom upozoravao osumnjičene da im je policija za vratom

16.01.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Suđenje za ubojstvo šest srpskih civila u zaselku Grubori nakon Oluje 1995. zbog kojega se sudi bivšim specijalnim policajcima Frani Drlji i Boži Krajini danas je nastavljeno preslušavanjem telefonskih razgovora tajno snimljenih tijekom istrage tog ratnog zločina

Osim međusobnih razgovora nekadašnjih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko na snimkama je i razgovor tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića koji je jednog od osumnjičenika nazvao kako bi mu otkrio da je 'na popisu'. Riječ je o Branku Balunoviću, koji je poput optuženih Drlje i Krajine u akciji Obruč vodio ekipu na terenu. Istu je ulogu imao i Stjepan Žinić, jedan od specijalaca s kojima je Brkić tijekom istrage dogovarao sastanke.

'Dobit ćeš poziv od policije', kazao je Brkić Balunoviću koji u konačnici nije optužen, ali je tijekom postupka ispitivan kao svjedok.

'Već mi je jučer žena uručila poziv, radi u Zaprešiću u policiji', odgovorio mu je Balunović.

'Dobro, znači brži su od mene, imam neku gužvu za Dan policije', odgovorio mu je Brkić koji je nakon izbora Tomislava Karamarka postao glavni tajnik HDZ-a.

Balunović u više navrata razgovara i s Josipom Čelićem koji je tijekom suđenja ustvrdio da je o Gruborima napisao čak tri izvješća - prvo prema onome što su prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu i treće nakon povratka u bazu ATJ Lučko.

Njih dvojica u više navrata spominju Igora, a najvjerojatnije je riječ o još jednom bivšem specijalcu Igoru Beneti. I on je isprva bio na optuženičkoj klupi u ovom slučaju, ali je krajem 2011. pronađen obješen. Iako je policija izvijestila kako je riječ o samoubojstvu ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

'Skontao sam da je Igor odlučio što i kako će, da je odlučio lagati',
kazao je Čelić Balunoviću, koji je odgovorio da u to ne vjeruje jer on nije takav tip.

U jednom od razgovora Ćelić Balunoviću kaže da ga je zvao Brkić te da nazove ljude i vidi 'tko se hoće dragovoljno predati'.

Iz njihova sljedećeg razgovora doznaje se da je nakon uhićenja Drlje i ostalih održan sastanak bivših pripadnika ATJ Lučko. Na sastanku je, prema njihovu razgovoru, rečeno da istražitelji nemaju ništa te da je dogovoreno 'da idu oni koji su zapovijedali'.

Snimljen je i razgovor Balunovića i Žinića iz kojeg se doznaje da su 'bili kod Bajića'
koji je rekao da u slučaju ima četiri svjedoka te da 'znaju da su četvorica iz Lučkog bila tamo'.

Suđenje se nastavlja 20. siječnja kada bi uz Brkića trebali svjedočiti bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić, bivši obavještajac Smiljan Reljić te nekadašnji ravnatelj policije Marijan Benko.