trebat će docijepljivanje

Britanski znanstvenici: Zaštita cjepivima opada u roku od šest mjeseci

25.08.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Zaštita od covida-19 koju pružaju dvije doze Pfizer/BioNTechova i AstraZenecina cjepiva počinje opadati u roku od šest mjeseci, utvrdili su britanski znanstvenici, pa će vjerojatno biti potrebno docjepljivanje.

Nakon pet do šest mjeseci, učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv zaraze koronavirusom u roku od mjesec dana nakon druge doze pala je s 88 na 74 posto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskom istraživanju ZOE COVID.

Za AstraZenecino cjepivo, učinkovitost je pala sa 77 na 67 posto nakon četiri do pet mjeseci.

Istraživanje se temelji na podacima dobivenima u više od 1,2 milijuna testiranja.

Prethodne analize podataka sugerirale su da cjepiva pružaju zaštitu najmanje šest mjeseci.

U najgorem slučaju, zaštita bi do zime mogla pasti ispod 50 posto za starije ljude i zdravstvene djelatnike, rekao je glavni znanstvenik u tom istraživanju Tim Spector.

"To ukazuje na to da nešto treba poduzeti. Ne možemo samo mirno promatrati kako zaštita polako opada dok je broj novozaraženih još uvijek visok kao i izgledi za zarazu", rekao je za televizijsku postaju BBC.

Britanija priprema plan za docjepljivanje kasnije ove godine nakon što su glavni znanstveni savjetnici ocijenili da će od rujna možda trebati cijepiti trećom dozom starije osobe i najranjivije skupine.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ