radiohead u tel avivu

Britanski rokeri unatoč pozivima na bojkot svirali u Izraelu

20.07.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Britanska rock skupina Radiohead nastupila je u srijedu pred desecima tisuća osoba u Tel Avivu, ne obazirući se na pozive da otkažu koncert u okviru međunarodne kampanje bojkota Izraela u znak osude okupacije palestinskih teritorija

Glazbenici se uopće nisu osvrnuli na izraelsko-palestinski sukob tijekom više od dva sata provedenih u Park Hayarkonu u prisustvu 47.000 gledatelja.

Glede kontroverze nastale tim koncertom, pjevač Thom Yorke samo je kazao prije zadnje pjesme 'Karma Police': 'O tome se puno pričalo ali na kraju krajeva mi samo sviramo'.

U poruci objavljenoj na Twitteru prošlog tjedna, Thom Yorke naglasio je da 'sviranje u nekoj zemlji ne predstavlja podršku njezinoj vladi'.

'Svirali smo u Izraelu više od 20 godina s raznim vladama, nekima liberalnijima od drugih. Kao u Americi. Ne podržavamo Netanyahua ništa više od Trumpa, ali nastavljamo svirati u SAD-u'.

'Glazba, umjetnost, sastoji se u prevladavanju zidova, a ne njihovu podizanju', dodao je on.

Zadnjih godina brojni umjetnici sudjelovali su u kampanji bojkota protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija dulje od 50 godina.

No, koncert Radioheada posebno je privukao pozornost jer je skupina poznata po zauzimanju stava o političkim temama, primjerice u korist borbe za okoliš.