nepoznate točne okolnosti smrti

Britanski ratni zarobljenik umro na istoku Ukrajine, Britanci Ruse pozvali na razgovor

15.07.2022 u 16:58

Bionic
Reading

Britanski ratni zatvorenik umro je u zatočeništvu na istoku Ukrajine, rekla je u petak glasnogovornica proruskih separatističkih vlasti u Donecku

Medicinski pregled muškarca nakon njegova uhićenja prije nekoliko tjedana otkrio je brojne kronične bolesti, uključujući dijabetes, slaba pluća i bubrege, kao i nekoliko kardiovaskularnih problema, rekla je glasnogovornica Daria Morozova, u komentarima koje je prenijela ruska državna novinska agencija Interfax.

"S obzirom na dijagnozu i stres, umro je 10. srpnja", rekla je glasnogovornica. Točne okolnosti njegove smrti ne mogu se nezavisno potvrditi.

Prema medijskim izvješćima, preminuli Britanac putovao je humanitarnim prijevozom u zaraćenu regiju Zaporižja na jugoistoku Ukrajine, gdje ga je uhvatila vojska odana Moskvi. Separatisti su ga optužili da je plaćenik.

  • +11
Rat u Ukrajini 14.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

U snimci ispitivanja koja je prikazana na ruskoj televiziji, naveo je da se već borio u Iraku, Afganistanu i Libiji. Međutim, te informacije nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

Separatisti su nekoliko stranaca kao plaćenike koji se bore na strani ukrajinskih vlasti osudili na smrt. Preminuli nije bio među osuđenima. Rusija protiv Ukrajine vodi rat od kraja veljače.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova traži razgovor

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo na razgovor ruskog izaslanika Andreja Kelina kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog djelatnika.

"Šokirana sam zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika Paula Ureya dok se nalazio u zatočeništvu u proruskoj separatističkoj regiji u Ukrajini. Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Odgovorni za ovo će snositi posljedice."

Dužnosnica u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck (DPR) izvijestila je ranije tijekom dana o smrti Paula Ureya.

Njegovu smrt je također potvrdila britanska humanitarna organizacija Presidium Network, koja ga je opisala kao humanitarnog radnika i zanijekala da je imao ikakvo vojno iskustvo.

Ureya (45) su zatočili i optužili za "plaćeničke aktivnosti" separatisti DPR-a, odmetnute regije koju priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.