SUKOB S MERKEL

Britanski ministar protiv poreza na financijske transakacije

16.11.2011 u 21:22

Bionic
Reading

Britanski ministar kritizirao je u srijedu njemačku poziciju u vezi s EU-ovim porezom na financijske transakcije kao 'potpuno neopravdanu' i time je povećao napetost između Velike Britanije i Njemačke samo nekoliko dana prije sastanka čelnika radi razgovora o krizi eurozone

Ministar za poduzetništvo i inovacije Vince Cable oštro je reagirao na riječi jednoga člana konzervativnoga bloka njemačke kancelarke Angele Merkel koji je u utorak optužio Britaniju za sebičnost jer je odbila porez na financijske transakcije koji Njemačka podupire.

Britanija, najveće europsko financijsko središte, strahuje da će taj porez, poznat i kao Tobinov porez, po ekonomistu koji ga je prvi predložio, otjerati tvrtke iz Londona. Spor bi mogao zagorčati berlinski sastanak Merkel i britanskoga premijera Davida Camerona u petak.

Cable je rekao da Britanija neće pristati na taj porez i da članice eurozone moraju odlučiti žele li ga, ali da Britaniju izostave. 'Mislim da Nijemci imaju sasvim neopravdanu poziciju', rekao je na konferenciji u Londonu. Većina novca iz toga poreza došla bi iz Britanije, a prihodi bi odlazili u europski proračun, rekao je.