ZBOG SUKOBA INTERESA

Britanski ministar obrane podnio ostavku

LIAM FOX

LIAM FOX

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Britanski ministar obrane Liam Fox u petak je podnio ostavku na dužnost zbog prijateljstva s poslovnim čovjekom koji ima interese u obrambenoj industriji

Britanski mediji protekli su tjedan bili preplavljeni pričama o prirodi odnosa Foxa i njegova bivšeg sustanara i vjenčanog kuma Adama Werrittyja, koji se često sastajao s Foxom i lažno tvrdio da je njegov savjetnik.

Premijer David Cameron je 50-godišnjem Foxu izrazio potporu do nalaza istrage je li prekršio ministarska pravila dopustivši Werrittyju da se okoristi njihovim prijateljstvom i dobije pristup povjerljivim informacijama. Istraga bi trebala biti zaključena u roku od nekoliko dana.

"Greškom sam dopustio da se zamagli podjela između mojh osobnih interesa i mojih aktivnosti u vlasti", napisao je Fox u ostavci Cameronu. "Posljedice toga su postale jasnije posljednjih dana. Jako mi je žao zbog toga".

Cameron je rekao da mu je "jako žao" što Fox odlazi i pohvalio je "izvrstan posao" koji je obavio.

Werritty nije imao dozvolu osiguranja za ulaz ni ulogu u vladi, ali se s Foxom u posljednjih 18 mjeseci sastao najmanje 40 puta u ministarstvu obrane i inozemstvu, gdje bi se Werritty pridružio Foxovim sastancima s dužnosnicima, dostojanstvenicima i najmanje jednim poslovnim čovjekom.

Foxova je uloga posebice osjetljiva s obzirom na britansku ulogu u Afganistanu, gdje se nalazi oko 10.000 britanskih vojnika, i Libiji, gdje su britanski zrakoplovi bili ključni u NATO-ovoj kampanji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi