'IDIOTSKI PLAN'

Britanski ministar financija izgubio živce

03.05.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Britanski ministar financija George Osborne izgubio je živce u pregovorima s europskim kolegama o tzv. planu Basel III, koji se bavi reguliranjem bankovnog poslovanja, nazvavši ono što se želi uvesti 'idiotskim' i razvodnjavanjem strogih međunarodnih pravila

Briselski sastanci i summiti poznati su po svojem ponekad beskonačnom trajanju, a jedan od duljih je bio sastanak ministara financija EU-a koji se sinoć održao u glavnom gradu Europske unije.

Nakon deset sati rasprave o implementaciji tzv. plana Basel III britanski je ministar financija izgubio živce zbog, kako smatra, razvodnjavanja međunarodno dogovorenih i strogih pravila o bankovnom poslovanju.

'Ovaj tekst koji imamo pred sobom nema veze s Baselom III, a ja nisam spreman izaći pred novinare i reći da implementiramo sporazum i onda pet minuta kasnije ispasti budala', bio je Osborne bez dlake na jeziku, kako javlja Daily Telegaph, upozorivši da će međunarodna financijska tržišta ismijati pravila koja nisu 'jasna i čvrsta'.

Osborne je napomenuo i da otkazuje večeru koju je već imao dogovorenu te da je spreman ostati tu cijelu noć, 'dok ovo ne napravimo kako treba'. Nastavio je u još oštrijem tonu: 'Implementiramo li Basel III ili ne? Ovo neće biti samo politički, nego i ekonomski neuspjeh.'

Basel III je pak dogovor vodećih svjetskih ekonomija iz 2008, koji predviđa da banke moraju imati veći temeljni kapital kako bi izdržale financijske krize. Problem u implementaciji ovog sporazuma unutar EU-a jest oko toga u čijoj je nadležnosti cijela stvar. Osborne, uz podršku Švedske i Španjolske, zagovara da svaka država može bankama odrediti i stroža pravila od onih koja vrijede na nivou EU-a.