neizvjesna budućnost brexita

Britanski aktivisti za ostanak u EU izložili smjernice za novi referendum

09.01.2019 u 10:09

Bionic
Reading

Britanski aktivisti za ostanak u Europskoj uniji prvi put su izložili smjernice kako bi parlament mogao prisiliti vladu da sazove novi referendum o Brexitu, ustvrdivši da još ima vemena za njegovo održavanje

Budućnost Brexita i dalje je jako neizvjesna, a opcije se kreću od izlaska bez sporazuma do drugog referenduma jer se očekuje da će britanski zastupnici glasovati 15. siječnja protiv sporazuma koji je premijerka Teheresa May postigla s EU-om u studenome.

May je opetovano odbacila ideju o održavanju drugog referenduma o napuštanju EU-a, ali dio zastupnika podržava tu ideju.

Ako premijerkin sporazum bude odbačen idući tjedan, ministri moraju podnijeti parlamentu plan o tome kako namjeravaju ići dalje u roku od 21 dana.

Kampanja Narodni glas priopćila je u izvješću da zastupnici trebaju promijeniti taj plan kako bi on sazdržavao sazivanje novog referenduma.

Britanija bi tada bila prisiljena zatražiti produženje svog roka za napuštanje EU-a kako bi imala dovoljno vremena za još jednu referendumsku kampanju, što bi moglo potrajati oko četiri mjeseca.

"Nitko nije izašao s prijedlogom koji bi mogao osigurati većinu u sadašnjim okolnostima. Stvarnost je da takav prijedlog ne postoji", priopćio je Narodni glas.

"Mi smatramo da je jedini vjerodostojan način da se ide dalje (da zastupnici) vrate tu odluku na odlučivanje narodu."