KRALJICA PREPUSTILA KONTROLU

Britanska vlada preuzima kraljevske palače

23.09.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II morala je prepustiti vladi kontrolu nad financijama svojih palača, u skladu sa sporazumom iz 2006, držanim u tajnosti otada, otkriva u četvrtak britanski tisak

'Financijski memorandum' potpisan između vladarice i vlade propisuje vrlo stroga pravila o upravljanju sa 38,2 milijuna funti (45 milijuna eura) koji joj parlament odobrava svake godine za osoblje i održavanje palača koje zauzima, posebice Buckinghamske u Londonu i dvorca u Windsoru, zapadno od glavnoga grada.

Sporazumom se određuje da 'u slučaju nepremostivih razlika, vlada ima pravo prekinuti isplatu subvencija' i preuzeti izravno upravljanje održavanjem nekretnina kraljevskih palača.

Prema medijima, taj je sporazum nastavak godina nesuglasica oko kraljevskog proračuna jer je kraljica imala poteškoće s održavanjem svojih imanja u okvirima odobrenog.

Stotine pisama između vladarice i vlade koje je dobio The Independent pokazuju opetovane napore kraljevske obitelji da dobije proračunske dodatke: dva milijuna dodatnih funti (2,3 milijuna eura) odobrena su joj nedavno nakon 'problema s likvidnošću'.

Uz proračun za održavanje kraljevskih palača, vlada određuje visinu svote koja pokriva tekuće troškove kraljice i njezina supruga princa Filipa.

Ta je subvencija zamrznuta 1990. na 7,9 milijuna funti.