PROCURIO DOKUMENT

Britanska vlada nema plan za Brexit

15.11.2016 u 20:46

Bionic
Reading

Britanska vlada nema sveobuhvatan plan za izlazak zemlje iz Europske unije, a zbog podjela u kabinetu pregovaračka strategija možda neće biti usvojena u idućih šest mjeseci, pokazao je memorandum koji je procurio iz samog kabineta

Kako javlja BBC, u memorandumu koji je dostavljen dnevniku The Times te samoj televizijskoj kući upozorava se kako britanska vlada radi na čak 500 projekata vezanih uz Brexit te kako joj je za te poslove potrebno 30.000 dodatnih članova osoblja. No pritom vlada nema zajedničke strategije za istupanje iz Unije 'zbog podjela unutar kabineta', navodi se u dokumentu koji je ovih dana procurio u javnost.

Glasnogovornik vlade opovrgnuo je da se radi o izvješću kabineta, dodajući da su itekako usredotočeni na realizaciju Brexita, prenosi Reuters. U memorandumu, koji je sastavio neimenovani savjetnik, nagovještava se da će biti potrebno još šest mjeseci da vlada odluči što točno želi postići Brexitom te da usuglasi svoje prioritete.

U izvješću naslovljenom 'Nove informacije o Brexitu' premijerka Theresa May kritizirana je zbog sklonosti da 'ulazi u odluke i detalje kako bi sama riješila stvar', navode BBC i The Times.

Dnevnik navodi kako dokument iznosi na vidjelo podjele između ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, ministra za Brexit Davida Davisa te ministra za međunarodnu trgovinu Liama Foxa s jedne strane te ministra financija Philipa Hammonda i ministra gospodarstva Grega Clarka s druge strane.

Britanski list navodi da u memorandumu stoji kako je svako ministarstvo napravilo plan o mogućim posljedicama Brexita, kao i plan o izlaženju na kraj s 'najgorim mogućim slučajem'.

Premijerka se pak nada da će se do kraja ožujka iduće godine pokrenuti članak 50. Lisabonskog ugovora, što je početak formalnog dvogodišnjeg procesa izlaska iz EU-a, no BBC ističe da spomenuti memorandum zorno pokazuje da će Brexit biti 'kompleksan, težak i pun izazova'.