dva tjedna nakon cijepljenja

Britanska agencija za lijekove: Nema dokaza da alkohol utječe na djelotvornost cjepiva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2021 09:09
  • Objavljeno 12.05.2021 u 09:09
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Nema dokaza da alkohol nakon cijepljenja protiv covida utječe na učinkovitost cjepiva, objavila je britanska regulatorna agencija za lijekove (MHRA), koja je reagirala nakon što su na društvenim mrežama zaredali napisi o tomu da je potrebno suzdržati se od alkohola dva tjedna nakon cijepljenja

"Zasad nema dokaza da alkohol utječe na učinkovitost cjepiva protiv covida", priopćila je MHRA.

Jednako tako, ništa u informacijama proizvođača cjepiva niti u uputama britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak.

Smatra se da je teorija o dva tjedna apstinencije od alkohola nakon cijepljenja krenula iz Rusije, gdje je jedan od dužnosnika javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitijela.

Ilhem Messaoudi, direktorica Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom sveučilištu, kaže da obilna konzumacija alkohola općenito narušava imunosni sustav i konzumenta čini ranjivim na infekcije.

"No u osoba koje alkohol konzumiraju u umjerenim količinama, ne postoji nikakav rizik", istaknula je, pojasnivši da se pod umjerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!