amerika dala odobrenje

Infektolog Ivo Ivić: Cjepivo nije obavezno ni za odrasle. Neće onda biti ni za djecu

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 11.05.2021 22:32
  • Objavljeno 11.05.2021 u 22:32
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Informacija da je Američka agencija za lijekove odobrila da se Pfizerom cijepe i djeca od 12 do 15 godina uznemirila je neke roditelje u Hrvatskoj, koji strahuju da bi cijepljenje djece moglo biti obavezno

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prim. dr. sc. Ivo Ivić u Dnevniku Nove TV je objasnio o čemu se radi.

'Razloga za uznemirenost roditelja uopće nema. Cjepivo nije obavezno ni za odrasle. Neće onda biti ni za djecu. No, to je dobra vijest', kazao je Ivić.

'Ima među djecom onih koji imaju kronične bolesti, plućne bolesti za koje je uputno da se cijepe i zaštite i onemoguće ozbiljne komplikacije ako se zaraze s koronavirusom. S druge strane, djeca, iako je to neizmjerno rjeđe nego kod odraslih, obolijevaju od teških oblika bolesti, takozvani hiperinflamatorni sindrom u kojem može doći do zatajivanja brojnih organa, pa u krajnjoj liniji i smrtnog ishoda', rekao je Ivić.

I za odrasle se isprva govorilo da je cijepljenje dobrovoljno, ali potvrda o cijepljenju postala je uvjet za prelazak granice i slično. Hoće li se to na kraju dogoditi i s djecom?

'Ja to ne znam i ne mogu govoriti. Djeca ne mogu ni u školu ako nisu ispunila svoj kalendar cijepljenja. Uvijek se pojavljuju neka ograničenja i ona su izraz potrebe za kolektivnim životom. Ne možete živjeti u zajednici, složenoj, poput gradova velikih i država, a da se svi ne pridržavamo određenih principa i zaštite kad je to potrebno da bi sačuvali svoje i zdravlje ostalih ljudi', rekao je Ivić.

'Nitko nikad nije najavio i to neće ni biti, da se djeca moraju cijepiti. Hoće li biti ograničenja u vezi s putovanjima u druge zemlje, ja vam to ne mogu kazati', rekao je Ivić.

'Vjerujem da će se sve odluke o djeci i cijepljenju djece biti u skladu s onim što bude Europska agencija za lijekove preporučila i to ćemo i mi uglavnom prihvatiti', rekao je Ivić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!