pokušaj ubojstva Sergeja Skripalja

Britanija optužila još jednog Rusa za napad novičokom na dvostrukog agenta

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2021 14:42
  • Objavljeno 21.09.2021 u 14:36
Pokušaj ubojstva Sergeja Skripalja

Pokušaj ubojstva Sergeja Skripalja

Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Treći muškarac optužen je u odsutnosti za pokušaj ubojstva bivšega dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja otrovom novičokom, objavila je britanska policija u utorak te dodala da se sada također može potvrditi da su trojica osumnjičenih vojni obavještajci

Skripalj i njegova kći Julija pronađeni su bez svijesti, na javnoj klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske u ožujku 2018. Njih dvoje, zajedno s policajcem koji je došao u njihovu kuću, u kritičnom su stanju hospitalizirani zbog izloženosti nervnom otrovu koji je razvila još sovjetska vojska.

Britanija je optužila dvojicu Rusa za urotu za ubojstvo i pokušaj ubojstva u rujnu 2018., i rekla da je sada po istim točkama optužen još jedan Rus.

>>> Kemičar koji je stvorio novičok: Tražili su otrov koji ubija u 10 minuta, uspjeli smo u šest. Spoj blokira jedan enzim koji dovodi do pojačanja pulsa. Tijelo se bez prestanka trza, čovjek se bori...

Britanska policija rekla je da su trojica optuženih, Aleksander Miškin, Anatolij Čepiga i Denis Sergiv, članovi ruske obavještajne službe GRU.