trgovinski sporazum

Britanija odbacuje Trumpovo upozorenje u vezi trgovine

27.11.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Velika Britanija odlučno je u utorak odbacila upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa glede budućnosti anglo-američke trgovine, naglasivši da je trgovinski sporazum i dalje moguć i da rad na njegovoj pripremi dobro napreduje

Trump je u ponedjeljak rekao da će sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije otežati trgovinu između Washingtona i Londona, čime je stao na stranu britanskih kritičara tog sporazuma koji ga žele blokirati.

Mayin glasnogovornik rekao je da su već bili vođeni 'pozitivni i produktivni' razgovori o ambicioznom trgovinskom sporazumu između zajedničkih radnih skupina i naveo javne konzultacije s obje strane Atlantika kao znakove napretka.

Na pitanje planira li May održati bilateralni sastanak s Trumpom na summitu G20 kasnije ovaj tjedan, rekao je da se to ne planira i da je Mayin raspored za taj događaj zaključen.

'To nismo zatražili', rekao je. 'Sastali smo se predsjednikom više puta zadnjih mjeseci'.

Trumpova izjava pogodila je u samu bit glavnog argumenta britanske vlade, a to je da će joj sporazum o Brexitu omogućiti da sklapa nove sporazume o trgovini u svijetu a da ne mora naglo napustiti europsko tržište.