sve tanja podrška

Još jedan saveznik napustio Theresu May oko sporazuma o Brexitu

27.11.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Jedan od najbliskijih saveznika britanske premijerke Therese May u parlamentu u utorak je objavio da neće podržati njezin sporazum o Brexitu i time dodatno smanjio izglede da će idući mjesec dogovor biti prihvaćen u tom tijelu

Prema dogovoru koji je u nedjelju potvrđen na summitu čelnika Europske unije, Britanija će napustiti taj savez u ožujku, ali nastaviti bliske trgovinske odnose s Europom. No sporazum su kritizirali zastupnici svih stranaka, među njima pobornici snažnijeg razlaza s EU-om, ali i sami protivnici brexita.

Michael Fallon, bivši ministar obrane u vladi Therese May koji je prošle godine podnio ostavku nakon što ga je novinarka optužila za seksualno zlostavljanje, za BBC radio je rekao da se britanski pregovarači trebaju vratiti u Bruxelles kako bi postigli bolji sporazum.

Upitan o tome hoće li glasati protiv trenutnog dogovora, Fallon je odgovorio: "Kako stvari sada stoje - da. Mislim da nam on ne daje sigurnost koju trebamo i da je stoga to rizik".

Neki pobornici Brexita među zastupnicima konzervativaca mogli bi podržati dogovor premijerke ako odredi datum kad će podnijeti ostavku, pišu novine The Times.

May je zastupnicima u ponedjeljak poručila kako ne postoji bolji sporazum i da nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi ako ga odbace.

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

May u 650-članom donjem domu parlamenta ima 314 aktivnih konzervativnih zastupnika, a za ratificiranje sporazuma 11. prosinca trebat će joj 320 glasova, pokazuju projekcije očekivanog broja prisutnih zastupnika. 

Tajnik kabineta premijerke David Lidington u utorak je za BBC rekao kako ne postoji nijedan drugi plan. 

"Nema plana B jer sama Europska unija poručuje da je sporazum koji je na stolu onaj oko kojeg smo već postigli kompromis".