kontroverzno pitanje

Britancima će za odlazak u pub na pivo možda biti potrebna covid-putovnica

25.03.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Prijedlog Borisa Johnsona da bi vlasnici pubova mogli od gostiju tražiti dokaz o cijepljenju protiv Covida-19 prije ulaska u objekte izazvao je bijes zbog mogućnosti da se na taj način na mala vrata uvode tzv. covid-putovnice u Ujedinjeno Kraljevstvo

Britanski premijer je u srijedu pred jednim parlamentarnim odborom kazao da bi moglo biti prepušteno građanima da sami odluče hoće li žednim necijepljenim gostima biti dozvoljen ulazak u pubove.

Postoji opcija uvođenja i dokaza negativnog testa na Covid kao uvjeta za ulazak kako bi se izbjegla diskriminacija onih koji se nisu cijepili iz zdravstvenih ili drugih razloga, piše Indy100.

Takva izjava iznenadila je mnoge jer je Johnson prošlog mjeseca kazao kako ne očekuje da će biti potreban dokaz o cijepljenju za aktivnosti u Velikoj Britaniji.

'Ono što mislim da nećemo imati u ovoj zemlji su covid-putovnice koje će vam omogućiti da idete u, recimo, pub ili tako nešto', kazao je tada za Sky News.

Nije iznenađenje to da je vijest ujedinila šaroliku koaliciju koronaskeptika, desničarskih komentatora i vlasnika pubova koji se protive takvoj ideji. Međutim zabrinutost zbog covid-putovnica nadilazi razinu uobičajenih gunđala - jer su i aktivisti za ljudska prava dignuli glas zbog ovog prijedloga.

U četvrtak ujutro Gracie Bradley, privremena direktorica grupe za ljudska prava Liberty, upozorila je da je vlada flip-flopirala oko upotrebe putovnica za cijepljene i da odluku o tome ne bi trebala prepustiti pojedinim vlasnicima objekata.

'Covid-putovnice su uistinu važno pitanje ljudskih prava i jednakosti i ne bi se trebalo prepustiti na odlučivanje pojedinačnim vlasnicima tvrtki', kazala je Bradley u ITV-ovoj emisiji 'Good Morning Britain'.

U međuvremenu, čini se da je britanska javnost široko naklonjena nekoj vrsti potvrde o cijepljenju protiv Covida koja bi služila za ulazak u pubove, teretane, kina, restorane i domove za njegu, ako je suditi prema novoj anketi YouGova.