VEĆINA PROTIV BRUXELLESA

Britanci za izlazak iz Europske unije

18.02.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Britanski čelnici - premijer David Cameron, njegov zamjenik Nick Clegg i vođa oporbenih laburista Ed Miliband - imaju tešku zadaću uoči najavljenog referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji: istraživanje agencije Harris Interactive za Financial Times pokazuje da bi tek svaki treći Britanac glasao za ostanak države u Uniji

Rezultati istraživanja svjedoče da je britanska javnost nesklona daljnjem članstvu u Europskoj uniji. Da se referendum održi sutra, čak 50 posto ispitanika izjasnilo bi se se protiv, 33 posto glasalo bi za, a 17 posto ispitanika ne bi uopće izašlo na referendum, izvještava Financial Times.

Premijer Cameron, koji je dosad uspješno odolijevao pritiscima da organizira referendum, u siječnju je popustio i obećao da će konzervativna vlada, ukoliko tada bude na vlasti, to učiniti 2017. godine, nakon pregovora s Bruxellesom o promjenama europskih ugovora u interesu Londona.

Cameron najavljuje da će se pritom zalagati za ostanak Velike Britanije u EU, tvrdeći da 'nema iluzija o veličini zadataka' koji je pred njim - uvjeriti britansku javnost u prednosti članstva u EU.

Najavu održavanja referenduma podržalo je 50 posto biračkog tijela, dok se 21 protivi plebiscitu. Ukoliko se održi, bit će to prvi nacionalni referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u Europskoj uniji od 1975, kada je tadašnji laburistički premijer Harold Wilson organizirao izravno izjašnjavanje glasačkog tijela o članstvu u Europskoj ekonomskoj zajednici.

Tom najavom Cameron je izazvao nervozu u Parizu, Berlinu i Washingtonu zbog rizika da se Velika Britanija zbog referenduma nađe izvan EU-a.

Iako premijer vjeruje da će moći uvjeriti javnost u dobrobiti članstva u EU, samo 12 posto ispitanika koji bi glasali protiv članstva promijenilo bi mišljenje ukoliko pregovori Londona i Bruxellesa budu uspješni. Ostalih 47 posto ostavilo je otvorenom mogućnost da se predomisle, no 41 posto onih koji žele da Britanija izađe iz EU u ovom trenutku definitivno ne bi promijenilo mišljenje.

Nije izvjesno da će Cameron uspjeti repatrirati željene ovlasti, poput onih sektorima ribarstva i regulacije poslovanja. Velika većina ispitanika, njih 70 posto, smatra da je osobito važno vratiti ovlasti u području imigracije i pravosuđa iz Bruxellesa u London.