ŠEF SLOVENSKOG PARLAMENTA

Brglez: Moguće su intervencije slovenske policije u Piranskom zaljevu

10.07.2017 u 16:49

Bionic
Reading

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izrazio je u razgovoru za bečki dnevnik Der Standard bojazan da će hrvatska vlada gužve na slovensko-hrvatskoj granici do kojih će dolaziti na vršku turističke sezone tumačiti kao pritisak na nju da prihvati arbitražnu presudu o granici.

Gužve ne europskim granicama u turističkoj sezoni su uobičajene iako smo svjesni da bi Hrvatska mogla zastoje na granici interpretirati u tom kontekstu, kazao je Brglez, odgovarajući za bečki list na pitanje o mogućim zastojima kojih se na putu prema ljetovalištima u Sloveniji i Hrvatskoj boje austrijski turisti koji u toplije krajeve odlaze automobilima.

No, Brglez je kazao da se i Austrija ne ponaša korektno prema Sloveniji jer je po ocjeni Ljubljane mimo potrebe ishodila od Europske komisije produženje mjera pojačanog nadzora granice sa Slovenijom, zbog mogućeg novog migrantskog vala. To je produženje po ocjeni Brgleza u suprotnosti s pravnim načelima EU-a jer su i Slovenija i Austrija dio Schengena, prostora bez granica i graničnih kontrola za ljude i robe, pa je takva pojačana kontrola još lani stvarala gužve i zastoje na Karavankama, najvećem graničnom prijelazu između dviju država.

Što se tiče Slovenije, naglasio je Brglez u razgovoruu za austrijski dnevnik, ona će arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom primijeniti, ali joj se u tome ne žuri. Naime, kako je pojasnio, za implementaciju presude u Sloveniji je potrebno promijeniiti 50-ak zakona i uredbi, a slovenski parlament krajem ovog tjedna ide na običajeni raspust, kad se ne donose novi zakoni. Osim toga, za provedbu arbitražne presude treba osigurati barem minimalnu suglasnost i suradnju s hrvatske strane, dodao je.

Što se tiče sastanka premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara u Ljubljani u srijedu, Brglez je ponovio da Slovenija neće pristati na nove pregovore o granici nego samo na razgovore o tome kako presudu implementirati na miran način i u suradnji s Hrvatskom, no moguć je i scenarij da patrolni brodovi slovenske policije u Piranskom zaljevu interveniraju ako se incidentne situacije budu ponavljale.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

S Hrvatskom je u tom smislu potrebna barem minimalna suradnja, kazao je Brglez. Po njegovim će riječima u srijedu premijer Cerar od hrvatskog kolega tražiti da se izbjegavaju incidenti u Piranskom zaljevu.

Ne kažem da se oni odvijaju pod pokroviteljstvom hrvatske države, ali su sve češći nakon proglašenja presude i hrvatska vlada za te incidente zna, kazao je Brglez. Brgleza, politologa i stručnjaka za međunarodne odnose, člana stranke premijera Mire Cerara, slovenski mediji zadnjih tjedana navode kao mogućeg kandidata Stranke modernog centra (SMC) na predsjedničkim izborima koji se održavaju na jesen.