raspad sustava

Bressan: U prosincu sam pregledao oko 1200 pacijenata, a trebao sam 400, vidimo se na prosvjedu 18. ožujka

02.03.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Čelnici pet krovnih liječničkih udruga prije koji dan izvijestili su da će se prosvjed liječnika po planu održati 18. ožujka, a liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan iz Koordinacije obiteljske medicine usuret prosvjedu svoje nezadovoljstvo izrazio je na Facebooku

"Želimo vjerovati samo djelima, a ne riječima. Što se tiče prosvjeda, on ide 18. ožujka na Markovu trgu", izjavio je prije koji dan novinarima predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić.

Liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan iz Koordinacije obiteljske medicine jučer je na svom Facebook profilu napisao objavu iz koje se da iščitati da je umoran od rada u zdravstvenom sustavu, a istim povodom gostovao je u N1 Newsnightu televizije N1.

“Nisam umoran od pružanja zdravstvene zaštite svojim pacijentima jer me medicina još uvijek veseli nakon toliko godina. Ja sam jednostavno umoran od stalnog podmetanja i omalovažavanja zdravstvene administracije, pogotovo zadnjih 15 godina. To je bio razlog da se liječnici obiteljske medicine okupe i osnuju prije 14 godina Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine s ciljem spašavanja primarne zdravstvene zaštite, obiteljske medicine, a time i spašavanja pružanja zdravstvene zaštite stanovništa RH”, rekao je Bressan.

Spominje i dopis koji je dobio od HZZO-a: “To je način na koji inače HZZO postupa sa tzv. ugovornim partnerima već cijeli niz godina, a to je da jednim potezom pera vas obavijesti da ste previše radili i da vam to neće platiti. Kad vidite koji je iznos u igri, onda vidite da je moj dohodak cijelu prošlu godinu svaki mjesec bio nešto malo više od 2.000 kn manji nego što bi trebao biti u odnosu na količinu posla koju sam obavio.

  • +4
Vili Beroš nakon sastanka s liječnicima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bressan kažu da mu HZZO neće isplatiti jedan dio novca jer je radio previše. Na pitanje je li trebao reći svoim pacijentima da ih više ne može primati nakon što je dosegao kvotu, odgovara: “To bi bilo u skladu s odredbama zakona o fiskalnoj odgovornosti pri čemu ja svojim aktivnostima ne smijem nanijeti poslovnu štetu svojoj ordinaciji – između dvije vatre mi uvijek biramo pacijenta – na vlastiti trošak i štetu nas i naših obitelji”.

“U prosincu sam pregledao oko 1200 pacijenata, a trebao sam pregledati 400” (prema HZZO-ovim kvotama) objašnjava Bressan.

“Od mene HZZO naplaćuje preko 2000 kn mjesečno – to je ravno ludilu!”

“Za prošlu poslovnu godinu moj iskazani gubitak je negdje oko 31 tisuću kuna. Taj novac HZZO neće isplatiti. To su sve postupci koje smo moja medicinska sestra i ja pružali našim pacijentima, postupci koji pretpostavljaju potrošnju sanitetskog materijala, lijekova, šprica, igala, vate, tonera, papira, struje, vode, telefona itd. koje sam ja kao voditelj ordinacije platio, a koje HZZO neće refundirati. Ja dolazim do zaključka da je moja uloga ovdje da, pored one cifre koju pacijenti uplaćuju na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, od mene HZZO naplaćuje preko 2000 kn mejsečno. Mislim da je to ravno ludilu”.