nezadvoljni liječnici

Čulinović Čaić: Prijeti urušavanje zdravstvenog sustava zbog nedostatka kadra

18.02.2023 u 12:46

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić poručila je u subotu da je za rješavanje zahtjeva liječničkih udruga potrebna politička volja na razini Vlade, upozorivši da prijeti urušavanje cijelog zdravstvenog sustava zbog nedostatka kadra

"Sve ovisi ima li dovoljno političke volje, jesu li Vlada i premijer svjesni opasnosti u kojoj se ovaj sustav nalazi. Sve ovisi o tome žele li oni to riješiti", poručila je predsjednica sindikata u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Pet krovnih liječničkih udruga najavilo je prosvjed na Markovu trgu 18. ožujka.

Razlog njihova nezadovoljstva je nerješavanje zahtjeva, za koji su dobili od ministra Vilija Beroša obećanje s rokovima za rješavanje. U udrugama ističu da do danas konkretnih pomaka, po pitanju njihovih zahtjeva - nema.

"Netko u državi mora osigurati te novce, a sigurno da ih ministar zdravstva sam ne može osigurati", rekla je Čulinović Čaić, dan nakon radnog sastanka udruga s resornim ministrom.

Ponovila je da su, po obećanjima ministra, koeficijenti u zdravstvu trebali biti riješeni do kraja prošle godine, a zakon o radno-pravnom statusu liječnika trebao bi biti donesen do ljeta. Tu su još i neriješeni vremensko-kadrovski normativi, kao i problemi robovlasničkih ugovora specijalizanata.

Ništa od obećanog nije realizirano, niti su uočeni neki konkretni pomaci, ističe predsjednica sindikata.

Ministar Beroš iznio je procjene da bi korekcije koeficijenata u zdravstvu stajale državni proračun oko 74 milijuna eura godišnje, odnosno 556 milijuna kuna, a  zakona o radno-pravnom statusu liječnika mogao bi stajati dodatnih 500 do 700 milijuna kuna.

Predsjednica sindikata pak poručuje da bi prioritet Vladi trebao bi biti ostanak liječnika u zemlji,  jer ih je više od 1000 otišlo u zadnjih 10 godina, a  samo ove godine već 14.

Prosvjed na Markovu trgu bit će, kaže, apel da se ispune njihovi zahtjevi kako bi se liječnike zadržalo u Hrvatskoj.

Ponovila je da se cijeli sustav sada održava zahvaljujući ogromnom broju prekovremenih sati.

"Onoga trenutka kada više nećemo na to pristati, zatvaraju se bolnice, nema više tko dežurati vikendom, blagdanima i noću", upozorila je.

"Mi smo na sve opcije dalje spremni. Ako nećemo vidjeti konkretna djela i korake, idemo dalje, ako treba i u štrajk", poručila je.

Vezano uz "robovlasničke ugovore za specijalizaciju", navela je da propisuju vraćanje cjelokupnog iznosa bruto plaća za vrijeme specijalizacije,  u slučaju da liječnik napusti ustanovu prije roka navedenog u ugovoru.

"Nije korektno. To će se morati riješiti iako nisam vidjela do sada neke konkretne poteze u tom smjeru", poručila je predsjednica sindikata.