MASOVNI UBOJICA

Breiviku dijagnoza duševnog poremećeja 'gora od smrti'

04.04.2012 u 19:35

Bionic
Reading

Anders Behring Breivik, ekstremni desničar koji je u Norveškoj prošle godine ubio 77 osoba, svoje će suđenje iskoristiti da ospori dijagnozu da je kriminalno poremećen što je njemu 'gore do smrti', pokazali su dijelovi pisma koje je napisao.

Suđenje Breiviku počinje u Oslu 16. travnja. U studenom je dvoje psihijatara koje je odredio sud ocijenilo da je 33-godišnji Breivik u vrijeme napada bio psihotičan i imao paranoidnu shizofreniju, što bi značilo da ne može biti osuđen na zatvorsku kaznu.

U 38 stranica dugom pismu koje je napisao u zatvoru i poslao raznim norveškim medijima, čije je dijelove u srijedu objavio dnevni list VG, Breivik kaže da mu je nepodnošljivo da ga se smatra kriminalno poremećenim.

"Moram priznati da je to najgora stvar koja mi se mogla dogoditi jer je to krajnje poniženje", napisao je. "Poslati političkog aktivista u duševnu bolnicu zločestije je i veći sadizam nego ga ubiti! To je sudbina gora od smrti".

Breivik je rekao da je napade 22. srpnja prošle godine izvršio kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma. "Naravno da sam znao što je ispravno a što krivo, ali sam postupio nagonski", napisao je Breivik u pismu.

On je dvoje psihijatara, Torgeira Husbya i Synne Soerheim, kritizirao da nisu bili objektivni. "Husby je u nekoliko navrata rekao da je ono što sam učinio bestijalno i dobio sam utisak da me vidio kao divlju životinju koja mora biti zatvorena i nakljukana lijekovima pod svaku cijenu", napisao je.

"Je li događaj koji je toliko traumatizirao naciju traumatizirao i Husbyja i Soerheim toliko da se mora smatrati da su u sukobu interesa? Jesu li dvoje psihijatara bili toliko emotivno pogođeni 22. srpnjem da nisu mogli biti objektivni?", napisao je Breivik.