lokalni izbori

Brckovljani u nedjelju biraju općinskog načelnika

31.08.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Općina Brckovljani, smještena na istoku Zagrebačke županije, u nedjelju, 6. rujna, prijevremeno bira svog općinskog načelnika jer je dugogodišnji načelnik Željko Funtek (HSS) preminuo, a njegov zamjenik Stjepan Horvat podnio ostavku. Brckovljanima se nude četiri kandidata: Tihomir Đuras, kandidat HDZ/HSU-a i aktualni predsjednik tamošnjeg Općinskog vijeća, Tomislav Gruica, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača, Krešimir Kralj, kandidat stranke Fokus te HSS-ov Emil Šarec Nemec.

Nešto više od 5800 birača svoje će pravo moći ostvariti na devet biračkih mjesta od 7 do 19 sati, uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, kakve su vrijedile i na srpanjskim izborima za Sabor.

Općina Brckovljani bez načelnika je ostala u studenom prošle godine nakon što je preminuo Željko Funtek, koji je tu dužnost obnašao od 1993.

S obzirom da mu je mandat trajao duže od dvije godine, za načelnika je izabran na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017., zakon je predviđao da će dužnost načelnika obnašati njegov zamjenik Horvat, a da prijevremenih izbora u tom slučaju neće biti.

No, kako je Horvat u lipnju ove godine podnio ostavku, općina je ostala bez izvršne vlasti, pa je Vlada 2. srpnja za svoju povjerenicu imenovala Andreu Jurić koja tu dužnost može obnašati najdulje tri mjeseca.

Tko će to biti moglo bi se znati već u nedjelju navečer, nakon prebrojavanja glasova. Za općinskog načelnika bit će izabran kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako niti jednom od četvorice kandidata to ne pođe za rukom, dva tjedna kasnije održat će se drugi krug.

Općina Brckovljani, smještena na istoku Zagrebačke županije, od Zagreba je udaljena 20-ak kilometara i u njemu je zaposlena većina stanovništva.