USUSRET OLIMPIJADI

Brazilski predsjednik uvjerava sportaše i turiste kako nema straha od zike

07.07.2016 u 11:47

Bionic
Reading

Privremeni brazilski predsjednik Michel Temer jutros je izjavio kako sportaši i svi ostali sudionici predstojećih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru mogu biti spokojni jer je rizik od zaraze virusa zike 'praktično nepostojeći'

'Možete u potpunosti biti sigurni, kao što je to uostalom i potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), da je rizik od zike nepostojeći. Povijesno gledano, izuzetna niska učestalost bolesti koju prenosi komarac zabilježen je tek tijekom zimske sezone na južnoj hemisferi', izjavio je privremeni brazilski predsjednik. 

Uvjeravam vas kako je dosita došlo do dramatičnog pada broja slučajeva zaraze zikom u Rio de Janeiru i ostalim dijelovima Brazila posljednjih nekoliko tjedana', riječi su brazilskog privremenog predsjednika koje je prenijela službena internetska stranica Olimpijskih igara

Virus dobio ime po majmunu iz Ugande

Temer je pritom podsjetio kako su slična predviđanja o mogućnosti epidemije zabilježena i tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici prije dvije godine, kada je ta zemlja ugostila i pol stranih posjetitelja.

'Epidemije nema. Kao i prije dvije godine sportaši i turisti ne trebaju brinuti za svoje zdravlje i mogu u potpunosti biti bezbrižni', zaključio je Temer.

Zika virus je tropska bolest, a prvi nosilac je majmun iz šume Zika u Ugandi, po kojoj je virus dobio ime. Otkriven je 1947. i od tada je uglavnom harao po Africi, Jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Prošle godine proširio se na Južnu Ameriku. Epidemija virusom započela je na Martiniqueu i u Gvajani, a potom se proširio i na Portoriko, Brazil, Kolumbiju, Salvador, Gvatemalu, Haiti, Honduras, Meksiko, Panamu, Paragvaj, Surinam i Venezuelu. Prema najnovijim informacijama jedan se slučaj pojavio i u Velikoj Britaniji te Danskoj

Komarac prenosi i žutu groznicu

Svjetska zdravstvena organizacija WHO objavila je kako očekuje da će se virus proširiti na sve zemlje Južne, Srednje i Sjeverne Amerike osim dvije. Naime, komarac Aedes aegypti koji prenosi virus živi u svim zemljama osim u Kanadi i Čileu. Ta vrsta komaraca prenosi i druge bolesti poput tropske i žute groznice. U WHO-u smatraju kako se brzo širi zato što ljudi još nisu stekli imunitet.

Za sada nije poznato može li prenijeti s jedne na drugu osobu. U većine odraslih pacijenata, infekcija virusom Zika izaziva samo blaže simptome poput bolova u zglobovima, visoke temperature, glavobolje i osipa. Za tu bolest nema lijeka kao ni cjepiva, već se samo ublažavaju simptomi. No ako se zaraze trudnice, posljedice bi mogle biti mnogo veće.