pandemiju ne shvaća ozbiljno

Brazilski predsjednik Bolsonaro pozitivan na koronavirus: Imao sam temperaturu 38 stupnjeva, ali su mi pluća čista

07.07.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro objavio je u utorak da je pozitivan na testu za covid-19, bolest koju je stalno umanjivao otkako je izazvala pandemiju u svijetu, a u njegovoj zemlji usmrtila 65.000 ljudi

"Upravo je došao pozitivan test", izjavio je 65-godišnji šef države za nekoliko televizijskih kanala u utorak pošto je dan ranije imao povišenu temperaturu.

"Imao sam temperaturu 38 stupnjeva, ali su mi pluća čista. Liječnici su mi dali hidroksiklorokin i azitromicin (antibiotik) nakon čega sam se osjećao bolje. Izvrsno sam", dodao je Bolsonaro.

Rekao je da sada radi što je više moguće "putem videokonferencije".

U ponedjeljak navečer Bolsonaro je objavio da je bio na rentgenskom snimanju pluća u vojnoj bolnici.

Krajem ožujka Bolsonaro je snažno umanjivao važnost pandemije koronavirusa pa je za televiziju rekao "S obzirom na moju sportsku prošlost, ako se i zarazim virusom, neću se morati brinuti. Neće mi ništa biti. U najgorem slučaju, bit će to kao neka gripica, prehladica".

CNN Brasil i list Estado de S.Paulo objavili su u ponedjeljak da Bolsonaro, koji je u nekoliko navrata pokazao da novi koronavirus shvaća olako, iskazuje simptome bolesti.

Brazil je s 1,6 milijuna zaraženih i 65 tisuća mrtvih drugi u svijetu po zahvaćenosti koronavirusom, nakon Sjedinjenih Država.

Desničarski populist Bolsonaro unatoč tome uglavnom odbija nositi masku u javnosti čak i nakon što mu je sud to naredio.

Uredno se rukuje i grli sa svojim pristašama i često sudjeluje na okupljanjima s velikim brojem ljudi.

Već se jednom testirao na koronavirus, u ožujku, i nalaz je bio negativan.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus poželio mu je u utorak "brzi oporavak".

"Nijedna zemlja nije imuna, nijedna zemlja nije sigurna i nijedna osoba ne može biti sigurna", kazao je on.

Michael Ryan, direktor službe WHO-a za izvanredne situacije, ocijenio je da su svi "jednako osjetljivi" na virus "bio to princ ili siromah".