SVIJET U SEDAM DANA

Brazilom zavladao 'najgori mrzitelj', teoretičari zavjera opsjednuti Sorošem, Bugari čuvaju spomenike sovjetskim borcima

04.11.2018 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon konzervativnih predsjednika u Argentini, Čileu i Kolumbiji, Latinska Amerika u Brazilu je dobila i četvrtog konzervativca. U Pittsburghu se dogodio najveći antisemitski napad u povijesti SAD-a. Zašto je Campbell Soup poslala eskspresno u mirovinu jednog od svojih glavnih šefova? Nakon što je Vrhovni sud Pakistana oslobodio smrtne kazne kršćanku zbog uvrede proroka Muhameda, ultrareligijska svjetina krenula je u nasilne masovne prosvjede blokirajući cijele gradove. O događajima koji su obilježili tjedan čitajte u pregledu Davorke Grenac

'U ovoj zemlji ništa se neće riješiti glasanjem. Apsolutno ništa. Nažalost, stvari će se promijeniti samo građanskim ratom i čineći ono što vojna diktatura (1964-1985, op.p.) nije učinila: ubiti oko 30.000 ljudi. Ako umre nekoliko nevinih, to je u redu'... govorio je prije 18 godina politički autsajder, desni populist Jair Bolsonaro, kojega je prošle nedjelje 57 milijuna Brazilaca sa 55.1 posto glasova izabralo za novog predsjednika države.

>>>Protiv njega prosvjeduju i zovu ga najodbojnijim političarom na Zemlji; evo tko je 'tropski Trump'

Tijekom pustih godina od 1991. od kada je postao kongresmen, Bolsonaro je uspio progurati tek dva zakonska prijedloga, ali se naveliko razbacivao uvredama i zapaljivim primjedbama kao: 'Ja sam za diktaturu. Neodgovornom demokracijom nikada nećemo riješiti ozbiljne nacionalne probleme... Pobornik sam torture... Imam petoro djece, četiri sina, ali peti puta, u trenutku slabosti, omaklo mi se žensko... Nisam licemjer: radije bih da mi sin pogine u saobraćajnoj nesreći, nego da se pojavi s kakvim brkatim dripcem... Ne zaslužuješ ni da te silujem' (odgovor kongresmenki Mariji Rosario).

  • +3
Prosvjed protiv 'tropskoga Trumpa' Jaira Bolsonara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARCELO SAYAO/EPA

Zbog takvih ispada, rasističke politike, izjave da bi pucao u političkog protivnika i da neće priznati rezultat izbora koji ne ide njemu u korist, što je čak i Marie Le Penn ocijenila malo pretjeranim, dobio je etiketu 'najgoreg službeno izabranog mrzitelja u demokratskom svijetu'. Njegov moto je 'bog, domovina, obitelj'. Po uzoru na Trumpa, i njemu je 'Brazil na prvom mjestu', protivnik je Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, obećaje promijeniti sudbinu Brazila, skresati broj ubojstava, kojih je 2017. bilo 64.000, obračunati se s korupcijom i pomesti političku potkupljivu vrhušku.

  • +7
Jair Bolsonaro dobio je etiketu 'najgoreg službeno izabranog mrzitelja u demokratskom svijetu' Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon konzervativnih predsjednika u Argentini, Čileu i Kolumbiji, Latinska Amerika je sa brazilskim dobila četvrtog konzervativca. Nakon više od 15 godina vladavine ljevice, promjena je razumljiva, kažu politolozi, ali, tvrde, ono što se događa u Brazilu nije pomak na desno, nego neizvjesnost hoće li Bolsonaro poštivati ustav i činjenicu da većina Brazilaca ipak želi živjeti u demokraciji. Tako komentira brazilske izbore Mariana Llanos, politologinja s njemačkog Instituta za globalne i regionalne studije (GIGA).

Bio je to najveći antisemitski napad u povijesti SAD. Ovaj puta 46-godišnji bijelac Robert Bowers upao je prošle subote tijekom vjerskog obreda u sinagogu Tree of Life u Pittsburghu i ubio 11 vjernika. Vozač kamiona, usamljenik, 'zapanjujuće normalan' po opisu susjeda, posjedovao je 11 uredno kupljenih i registriranih komada oružja, a na platformi Gab, konkurenciji Twitteru, okupljalištu ljute desnice i teoretičara bizarnih zavjera zabranjenih na drugim mrežama, siktao je antisemitske i anti-imigrantske poruke nazivajući ih 'zarazom', 'prljavcima' i 'djecom sotone'.

Napad na sinagogu u Pittsburghu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od 2016. zločini iz mržnje u SAD naglo rastu. Prema statistici FBI-ja za 2016. više od polovine protu-religijskih zločina iz mržnje bilo je motivirano antisemitizmom.

I dok se Trump sa suprugom prošle srijede u Pittsburghu poklonio žrtvama nasilja, pljuštali su komentari o razlozima takvog bezumlja. 'Nešto se mora učiniti, ali taj zločin nema veze sa zakonom o oružju', izjavio je predsjednik, predlažući žrtvama da se same naoružaju, pa kaže: 'Da je sinagoga imala bolju zaštitu, rezultat bi bio bolji'. Trumpizam očekuje od građana da nasilje rješavaju lokalnom militarizacijom: naoružavanjem školskih čuvara i nastavnika, a sada bi to trebala činiti i svetišta, piše Vann R. Newkirk u Atlanticu.

Čuvena tvrtka Campbell Soup poslala je eskspresno u mirovinu jednog od šefova Kellyja Johnstona nakon što je ovaj na Twitteru izjavio da je zaklada Georgea Sorosa pokrenula izbjegličku karavanu prema meksičko-američkoj granici, gdje je – prema prijetnji Trumpa – očekuje 5.200 specijalaca. Istu teoriju zavjere prema kojoj Soroš želi u korist demokrata utjecati na skorašnje 'midterm' izbore za Kongres i Senat, šire konzervativci za animiranje republikanskih glasača, te da svrate pozornost s masakra u Pittsburghu i vječnog problema sa zakonom o oružju, piše The New York Times.

Irska se pred koji dan sa 65 posto glasova izjasnila za ukidanje krivičnog djela blasfemije iz Ustava, ali Pakistan je daleko od Irske. Tamo je Vrhovni sud nakon osam godina tamničenja prošloga tjedna oslobodio kršćanku Asiu Bibi, majku petoro djece, osuđenu na smrtnu kaznu jer je na farmi gdje je radila pila vodu iz iste posude kao njezine muslimanske kolegice, što je uvreda proroka Muhameda, za Pakistance neoprostiva blasfemija. Na vojsci i vladi je da odluče hoće li provesti odluku suda.

S obzirom da su političari koji su tijekom godina branili Asiu Bini ubijeni, a njezin branitelj smaknut, nakon čega se nitko nije usudio preuzeti Binin slučaj, članovi Vrhovnog suda sada su pod jakom zaštitom. Ne bez razloga, jer su muslimanski klerici i ultrareligijske političke stranke poput Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) natjerali raju na ulice gdje se svjetina sukobila s policijom, blokirala ceste zapaljenim automobilskim gumama, u srijedu je blokirala glavnu željezničku liniju u pokrajini Punjab, a TLP je zaprijetio blokiranjem cijele južne metropole Karachija. Novoizabranog premijera Imrana Khana, nekadašnje zvijezde kriketa, studenta britanskih sveučilišta i poznatog plejboja, očito čeka golem posao u zemlji.

  • +6
Imran Khan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

P.S. Građani Sofije svako malo se iznenade polazeći pokraj grandioznog spomenika sovjetskoj vojsci, osloboditeljima Bugarske krajem Drugog svjetskog rata. Godine 2011. grafiteri su ruske vojnike obojili u američke pop-junake, od Supermena i Djeda Mraza, do Jokera i Wonder Woman, potom su osvanuli 2013. obojeni u crveno u spomen na Češko proljeće, pa 2014. u bojama ukrajinske zastave i uz poklič 'Slava Ukrajini', a nedavno su bili ofarbani u bijelo. Glasnogovornica ruskog ministrstva vanjskih poslova priupitala je Bugarsku što misli učiniti u sprečavanju vandalizma i omalovažavanja ruskih spasitelja, na što je ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov odlučio postaviti nadzorne kamere i stalni policijski nadzor, ali i kontrolu prolaznika koji zastajkuju i ironiziraju spomenik.

A najveći spomenik na svijetu? To je, naravno, novi 182 metra visoki div, statua borca za neovisnost Indije od britanskih šapa, Sardara Vallabhbhaija Patela. Ali zašto Patela, a ne oca nacije Mahatme Gandija?—vodi se u Indiji žučna rasprava. Odgovor ljevičara: zato što vladajući vole Patelove desne ideje, a ne Gandijev sekularizam.