kandidat za predsjednika Brazila

Protiv njega prosvjeduju i zovu ga najodbojnijim političarom na Zemlji; evo tko je 'tropski Trump'

22.10.2018 u 21:25

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka tisuća Brazilaca u nedjelju je izašlo na ulice većih gradova te zemlje kako bi izrazili protivljenje desničarskom predsjedničkom kandidatu Jairu Bolsonaru, nedavno ozlijeđenom u napadu nožem. Kako se približavaju brazilski predsjednički izbori, sve je više onih koji se pridružuju prosvjedima protiv Bolsonara, a tportal donosi portret političara kojeg nazivaju 'tropski Trump'

Brazilski predsjednički kandidat Jair Bolsonaro zgrozio je svjetsku javnost otvoreno pozdravivši u nekoliko navrata diktaturu i javno vrijeđanje žena, a u utrci za predsjednika učestalo koristi taktiku svojeg američkog kolege, stoga ne čudi to da ga nazivaju 'tropskim Trumpom'.

Bolsonaro, kojeg opisuju kao najvećeg mizoginista i mrzitelja među dužnosnicima u demokratskom svijetu i najodbojnijeg političara na Zemlji, više je puta zazivao povratak na vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. godine, navodeći kako je diktatura dovela do prosperiteta zemlje te kako se radi o 'najslavnijem razdoblju' Brazila.

'Jedina pogreška vojne diktature bila je u tome što je mučila, a potom nije ubila svoje protivnike', izjavio je prije deset godina Bolsonaro.

Njegovi pozivi na ponovnu uspostavu diktature u početku su odbacivani kao riječi posve nevažnog ekstremista, no nakon što je svoje napade otvoreno usmjerio na žene, crnce, homoseksualce, strance i domorodačke zajednice, velik dio Brazila otvoreno je ustao protiv Bolsonara. Štoviše, brazilsko je državno tužiteljstvo protiv njega podnijelo optužni prijedlog zbog govora mržnje.

  • +3
Prosvjed protiv 'tropskoga Trumpa' Jaira Bolsonara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARCELO SAYAO/EPA

Predsjednički kandidat rođen je 1955. godine u gradu Glicerio nedaleko od Sao Paula u obitelji talijanskog i njemačkog porijekla. Za vrijeme Drugog svjetskog rata jedan njegov pradjed bio je pripadnik nacističkog pokreta.

Bolsonaro je diplomirao na vojnoj akademiji Agulhas Negras te je u brazilskoj vojsci služio u topništvu i padobranskim postrojbama. Široj javnosti postao je poznat nakon što je 1986. godine u jednom listu kritizirao premale plaće časnika, zbog čega je uhićen i zatvoren na 15 dana.

  • +7
Jair Bolsonaro Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dvije godine nakon otpusta iz vojske Bolsonaro se u činu satnika pridružio vojnoj rezervi te istovremeno kao član Kršćansko-demokratske stranke uspješno kandidirao za gradskog vijećnika Rio de Janeira. Dvije godine kasnije, 1990., ulazi u Kongres, u kojem se učestalo suprotstavlja lijevo orijentiranim strankama.

U svojoj 27-godišnjoj karijeri kongresnika predsjednički kandidat se glasno protivio istospolnim brakovima, pobačaju, sekularizmu i dekriminalizaciji lakih droga, a svoje vanjskopolitičke govore usmjeravao je prema Sjedinjenim Državama i Izraelu, koje smatra idealnim državama.

Trenutno je član Socijalno-liberalne stranke, a sebe smatra desno orijentiranim konzervativcem.

  • +3
Pristaše Jaira Bolsonara Autor: MARCELO SAYAO

Bolsonaro je u braku s trećom suprugom, s kojom ima kćer, dok iz prethodna dva braka ima četiri sina. Predsjednički kandidat se upravo zbog treće supruge našao na udaru Vrhovnog suda Brazila koji mu je sudio zbog nepotizma. Naime, svoju treću suprugu zaposlio je kao vlastitu tajnicu u Kongresu, utrostručivši joj plaću u vrlo kratkom roku, ali ju je nakon presude morao otpustiti.