PRIJAVE USKORO I PREKO WEBA

Bravo! Zagrepčani prijavili korumpirane u gradskoj vlasti

12.03.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Antikorupcijsko povjerenstvo zagrebačke Gradske skupštine dosad je zaprimilo tri prijave građana o korupciji u gradskim vlastima, a uskoro će građani to moći učiniti i na web stranicama povjerenstva.

'Građani nam i na taj način mogu poslati svoje primjedbe, mišljenja, sugestije pa čak i prijave', kazala je predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Danira Bilić na današnjoj sjednici na kojoj su razmotrili i Program suzbijanja korupcije od 2013. i 2016.

Članovi povjerenstva složili su se da se dodatno moraju zaštititi osobe koje prijavljuju korupciju, kao i oštećenici te da više kontrole treba biti nad sredstvima koja se dodjeljuju športskim udugama i nezavisnoj kulturnoj produkciji, kao i nad bodovnim listama za upis u dječje vrtiće.

Osim toga, za desetak dana građanima će na web strancima www.zagreb.hr s linkom na antikoprupcijsko povjerenstvo biti dostupan i anketni upitnik o korupciji u Zagrebu.

'To je novi komunikacijski oblik s građanima Zagreba gdje će moći dati svoju ocjenu korupcije u gradu i gradskim tvrtkama koje se financiraju iz proračuna', kazao je član povjerenstva Alen Ostojić (HSLS).

Napomenuo je da su danas izbacili iz anektnog upitnika neka pitanja koja su, kako je rekao, možda bila 'pretvrda' poput onoga - jeste li do sada bili korumpirani?

'Za očekivati je da nitko od građana, bez obzira što smo naglasili da je anketni upitnik anoniman i da nema sankcija za 'krivi' odgovor, ne bi odgovorio potvrdno na to pitanje i da bi nas takvo pitanje, odnosno odgovor, mogao odvesti u krivom smjeru', kazao je Ostojić i dodao da su zato neka pitanja izbacili, a neka preformulirali.

Istaknuo je da će antikorupcijsko povjerenstvo odgovoriti na svaku prijavu koju građani dostave potpisanu imenom i prezimenom te izrazio uvjerenje da će za 10-ak dana s građanima imati intenzivnu komunikaciju.

Predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Danira Bilić ocijenila je da je sadašnje povjerenstvo tijekom nekoliko mjeseci rada uspjelo postaviti dobre temelje za rad novog povjerenstva koje će se formirati nakon lokalnih izbora.