ČUDESNO SPASENJE

Brat i sestra plivajući preživjeli brodolom u Karibima

28.04.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Brat i sestra Dan i Kate Suski imat će o čemu pripovijedati bližnjima, a možda i filmskim scenaristima poslije brodoloma nakon kojeg su se golim rukama i nogama uspjeli domoći obala karipskog otoka St. Lucije. Njihova priča sliči na kombinaciju Hemingwayevog romana 'Starac i more' i horor drame 'Pučina straha'

Dana 21. travnja, na nemirnome moru 13 kilometara od St. Lucije, 30-godišnji informatičar Dan iz San Francisca hrvao se sa 90-ak kilograma teškom sabljarkom. Pomagala mu je njegova 39-godišnja sestra Kate, arhitektica iz Seattlea.

U jednom trenutku, njihova brodica se iz nerazjašnjenih razloga počela ubrzano puniti vodom. Malo prije nego što su valovi sasvim potopili brodicu, kapetan i njegov pomoćnik stigli su odaslati poziv u pomoć i baciti Suskijevima pojaseve za spašavanje.

No nakon što su sat vremena plutali u moru čekajući da dođe pomoć, Suskijevi su odlučili plivati prema kopnu ostavivši kapetana i pomoćnika. Ubrzo nakon što su ih izgubili iz vidokruga, počela je padati kiša. Obrisi kopna nestali su u sivilu i nadiglim valovima. Područje su nadlijetali helikopteri i avioni, ali Amerikance u moru nisu uspjeli locirati.

'Bilo je vrlo jasno da je situacija strašna. Suočiš se s vlastitom smrtnosti... Kroz glavu su nam prolazile moguće verzije umiranja. Hoćemo li se utopiti? Hoće li nas pojesti morski psi? Hoćemo li podleći hipotermiji? Hoće li nam grčevi onemogućiti plivanje?' prenosi njihova razmišljanja Associated Press.

Tijekom plivanja koje je trajalo između 12 i 14 sati najveći su strah predstavljali morski psi koji, kako je poznato, u velikom broju obitavaju u Karipskom moru.

No u ovoj nezgodi veliku opasnost za Suksijeve predstavljalo je i kopno kojeg su se očajnički pokušavali domoći. Bila je već mjesečina kada su dospjeli na 10-ak metara od obale i shvatili da su hridi toliko strme da bi mogli stradati ako ih valovi bace na njih. Tek oko ponoći pronašli su plažicu, dopuzali na suho i proveli noć prekriveni travama i žbunjem koje su uspjeli pronaći.

Sutradan su u potrazi za divljim voćem naišli na mjesnog farmera i to je bio spas. Završili su u bolnici na infuziji, a odgovorne službe pokrenule su istragu kako bi se ustanovilo zbog čega je brod potonuo.

Sretan ishod ove priče ministar turizma St. Lucije Lorne Theophilus nazvao je čudom. Spašeni su i neimenovani kapetan te pomoćnik, koji su u vodi proveli 23 sata.

Tjedan dana nakon velikog životnog izazova, Suskijevi su danas sletjeli u američku saveznu državu Floridu.

Prilog ABC Newsa o bratu i sestri Suski