ZAMIJENIO ĐIKIĆA

Branko Mijić novi glavni urednik Novog lista

  • Autor: Novi list
  • Zadnja izmjena 16.04.2010 15:06
  • Objavljeno 16.04.2010 u 15:06
Branko Mijić

Branko Mijić

Izvor: Pixsell / Autor: Sergej Drechsler/Novi list/PIXSELL

Odlukom Uprave Novog lista, za novog glavnog urednika dnevnika izabran je Branko Mijić, dugogodišnji kolumnist i uvodničar Novog lista

Uprava je imenovala Mijića nakon što je pribavila mišljenje uredništva koje je to jednoglasno podržalo.

Ugovor s novim glavnim urednikom, koji na dužnost stupa sa sutrašnjim danom, potpisan je na dvije godine, s glavnim ciljem, kako je kazao u izjavi, da Novi list u budućnosti, uz rast prodaje, nastavi uređivačku politiku kontinuiteta koja ga je u ova dva desetljeća učinila uglednom i utjecajnom novinom baštineći sve najbolje tradicije slobodnog, poštenog i profesionalnog novinarstva.

'Prvo slovo abecede, naš temelj i u budućnosti mora biti ono što je pokojni Veljko Vičević učinio početkom devedesetih braneći čast profesije u nimalo lakim vremenima. Novi list vidim kao otvorenu novinu koja će istinito, točno i pošteno informirati o svim zbivanjima ne preferirajući ili forsirajući niti jednu političku opciju, lidera ili autoritet, već smještajući u kontekst sve potrebne činjenice potrebne da bi čitatelj imao pravu sliku i mogao donijeti svoj sud. Također, Novi list odnosit će se kao i dosad kritički spram svake vlasti, bilo na državnoj, bilo na lokalnoj razini, te se zalagati za pravedno i pošteno društvo u svakom pogledu, posebno ističući socijalnu osjetljivost', izjavio je Mijić.

Njegov je cilj da Novi list bude najuglednija i najutjecajnija novina čije će se mišljenje i stav uvažavati i citirati kako kod kuće, tako i u susjednim državama.

Branko Mijić rođen je 19. ožujka 1960. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Rijeci, gdje je 1983. godine diplomirao na Pedagoškom fakultetu i stekao titulu profesora hrvatskog jezika i književnosti. U Novom listu je počeo honorarno surađivati 1980. godine, a u radnom odnosu je od 1985. godine, najprije kao lektor, a potom novinar. Bio je ratni reporter i zamjenik glavnog urednika Novog tjednika, potom do 1998. godine urednik kulture, pokrenuo je tjedni kulturni prilog Mediteran, a od 1998. do 2000. godine obnašao je funkciju glavnog urednika Novog lista.

Na poslijediplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odsjeku za kulturalne studije danas je angažiran kao asistent i predaje kolegije Tiskani mediji i Pisati za medije. Sudionik je Domovinskog rata nagrađen medaljom Oluja 1995. godine.

Mijić je na mjestu glavnog urednika naslijedio Ivicu Đikića koji je dao ostavku prije dva tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi