POLICIJA DEMANTIRA

Branitelji: Šalju policiju na nas, Matić: Da, srpske specijalce

30.01.2015 u 14:53

Bionic
Reading

Iako su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj 66 bili uvjereni da će ih noćas, nakon jučerašnjeg incidenta u Saboru policija nasilno deložirati, na tu informaciju u Policijskoj upravi zagrebačkoj odmahuju rukom. To je dezinformacija, poručuju. A tko dezinformacije širi? Josip Đakić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kaže da već neko vrijeme branitelji barataju tom informacijom koju su doznali od kolega koji su pripadnici 'ovih ili onih postrojbi'

Informacija o mogućoj deložaciji šatora u Savskoj nekoliko se puta ponavljala, no nakon jučerašnje scene iz Sabora kad su predstavnici branitelja uz teške riječi napustili sabornicu jer im Josip Leko nije dao da se obrate zastupnicima, u braniteljskim krugovima ponovno se proširila informacija da će interventna policija intervenirati u Savskoj 66 te ukloniti šator.

Policija je tek prije nekoliko dana, nakon tri mjeseca od postavljanja šatora pred Ministarstvom branitelja, dala odgovor na pitanje je li skup u Savskoj 66 prijavljen. Potvrdili su da nitko nije tražio dozvolu.


Josip Đakić, HDZ-ov predsjednik Odbora za ratne veterane i predsjednik Hvidre kaže da netko vodi specijalni rat protiv hrvatskih branitelja. 'Takve informacije, dezinformacije ili puštanje probnih balona sigurno hrvatski branitelji, 100-postotni invalidi ne zaslužuju ničim. Ako je pak nekome stvarno palo na pamet da nakon toliko dana ide primjenjivati tzv. Zakonske odredbe koje nisu toliko dana primijenili i želi pod okriljem noći ponovno raditi scenu deložiranja invalida u kolicima iz šatora, onda je to jako zabrinjavajuće', kaže.

Kaže da je zabrana obraćanja branitelja u Saboru bila protivno Poslovniku Saboru 'u kojem se u članku 229. omogućava svima gostima, a onda i stranim državljanima da govore u sabornici'.

Matić: U podrumu su srpski specijalci

Ministar branitelja Predrag Matić ironično je komentirao navode kako će se angažirati policajci da se raščiste braniteljski prosvjed budući da branitelji prosvjednici u Savskoj navode da su dobili informaciju da bi policija upravo noćas trebala ukloniti šator i nasilno ih deložirati. 'Nadam se da ćete me shvatiti ironično: u podrumu Ministarstva čekaju srpski specijalci koji su spremni na akciju', rekao je Matić, prenosi N1.


'Dodatno se dolijeva ulje na vatru, vatru koja gori i to je zabrinjavajuće. Brine me ishod takve situacije koja može biti dalekosežnih posljedica koje su nemjerljive. Preporučio bih svim onima koji planiraju, dižu interventne snage policije da odustanu od toga. To je sve za dobrobit Hrvatske, neka učine korak više… Interventna policija neće ništa riješiti, samo će stvar dodatno pogoršati, tko zna što se može dogoditi. HRVI, pa i svi drugi sigurno nisu zaslužili da ih se odstranjuje u maricama; to će biti jako ružna slika, i svima onima koji planiraju sigurno će biti za cijeli život jedna ružna i trajna, negativna uspomena', kazao je Đakić u Saboru.

Kaže da i on ima informacije da su snage interventne policije već krenule u Savsku. Na pitanje otkud mu ta informacija, kaže da svatko ima rođake i prijatelje 'koji su pripadnici ovih ili onih postrojbi'. 'Svi imamo informacije koje mogu biti i dezinformacije; možda ih netko namjerno pušta. Zato sam i rekao, ako se radi o smišljenom specijalnom ratu, to je dno dna. Ukoliko se radi o stvarnoj namjeri, to je još gore, to je strašno zabrinjavajuće i opasno. Još jedanput pozivam, ne činite to', zaključio je.