ZAMRAČENA LOVA

Branitelji optužili Vladu za krađu 1,4 mlrd. kuna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.02.2009 14:48
  • Objavljeno 22.02.2009 u 14:47
Ivan Pandža (sredina),  Vjekoslav Magaš i Renato Šelj

Ivan Pandža (sredina), Vjekoslav Magaš i Renato Šelj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i zagrebačka Hvidra na konferenciji za novinare najavili kako će Sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske zbog, kako navode, sustavnog onemogućavanja da branitelji preuzmu upravljanje svojom imovinom, odnosno Fondom hrvatskih branitelja

Povod za takvu odluku, kako je rečeno, bilo je rješenje Ustavnog suda kojim je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Fondu hrvatskih branitelja odbijen kao neosnovan. Taj su zahtjev podnijeli zagrebačka Hvidra, udruga Hrvatskih ratnih veterana grada Zagreba i Petar Ferenčić.

Sramota je da smo mi ovu državu stvarali, a svoje pravo tražimo u drugoj državi, poručili su branitelji. Po njihovoj ocjeni, nedopustivo je da njihovom imovinom upravlja Upravni odbor koji je, ističu, pod direktnom kontrolom Vlade, a ne branitelji koji u njemu imaju udio.

Predsjednik Zajednice udruga Hvidre grada Zagreba Ivan Pandža rekao je kako im se od prošlog tjedna javljaju zabrinuti branitelji kojima je Erste banka obustavila isplate za prodane udjele u Fondu i isplate dividendi.

Glasnogovornik Zbora braniteljskih udruga grada Zagreba Vjekoslav Magaš rekao je kako problemi koji su se javili oko isplate sredstava za prodane dionice i problemi s isplatama dividendi značajno utječu na stabilnost Fonda i na vrijednost udjela koji se nalaze u Fondu.

Bez obzira na to što su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Erste-invest objavili da će slijedeći tjedan biti nastavljene isplate, pitamo se tko je kriv zbog problema s isplatama, čime je učinjena velika šteta Fondu, rekao je Magaš.

Fondu, po njegovoj ocjeni, prijeti opasnost da zapadne u ozbiljnu krizu jer će navala ljudi da prodaju svoje udjele biti sve veća.

Izrazio je i sumnju da je netko sredstva iz Fonda "naprosto posudio na neko vrijeme". Branitelji žele spriječiti da bilo tko Fond hrvatskih branitelja doživljava kao "kasicu-prasica iz koje će posuđivati kada mu treba, a vraćati ako i kada bude mogao", rekao je Magaš.

Po riječima člana Savjeta Hvidre Josipa Jurčevića, radi se o najvećoj pljački u Hrvatskoj, s obzirom na to da je u Fondu, kazao je, bilo više od četiri milijarde kuna, a taj je iznos srezan gotovo za polovicu.

Branitelji su optužili Vladu za uzimanje "1,4 milijardi kuna koje je Fond branitelja dobio prodajom Ine" budući da, kažu, tog novca nema na računu Fonda, a branitelji ne znaju gdje je završio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi