ZAHTJEV IZ ŠATORA

Branitelji ne odustaju da Zakon o njima postane Ustavni zakon

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2017 15:02
  • Objavljeno 21.09.2017 u 15:02
Miljenko Kolobarić

Miljenko Kolobarić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Miljenko Kolobarić potvrdio je u četvrtak Hini kako ta braniteljska udruga i Udruga specijalne policije, ne odustaju od inicijative da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane Ustavni zakon, a o tome je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem

Ta naša inicijativa traje još od vremena kada smo bili u prosvjedu ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, 2014. i 2015. godine, i od nje ne odustajemo jer ne želimo da niti jedna politička opcija može taj zakon mijenjati bez dvotrećinske saborske većine, naglasio je Kolobarić.

Najavio je i da će predstavnici braniteljskih udruga razgovarati s predstavnicima svih parlamentarnih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru kako bi se mogao postići konsenzus o tom pitanju.

Pratiti ćemo i najavljenu raspravu o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja pa ćemo vidjeti u kojem smjeru to ide, rekao je Kolobarić,  i pozvao sve političke opcije da daju svoje amandmane i konstruktivne prijedloge na taj Zakon.

 Želimo se zaštiti jer naša braniteljska populacija je oko 50 godina i svaki dan nas nekoliko umire pa toga tako želimo zaštiti svoja prava, naglasio je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba.

 Iz Ministarstva hrvatskih branitelja su poručili, glede te inicijative braniteljskih udruga, kako ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s predsjednicima udruga (koje su i same sudjelovale u pripremi nacrta prijedloga novog Zakona) obavlja intenzivne razgovore u vezi s dinamikom donošenja i kategorije novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a koji je Vlada RH prihvatila na svojoj sjednici 4. kolovoza ove godine u Kninu i uputila u saborsku proceduru.

 Kao što je poznato, navode iz Ministarstva, saborski Odbor za ratne veterane i Odbor za zakonodavstvo na sjednicama održanima 19. rujna,  jednoglasno su prihvatili prijedlog novog Zakona i nastavlja se s daljnjom dinamikom njegova donošenja.

 Težnja je Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i svih braniteljskih udruga, da novi Zakon bude donesen konsenzusom i svakako bismo željeli da on bude pozicioniran u što višu kategoriju zakona, naglašavaju iz Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!