KOMEMORACIJA U BOROVU

Branitelj postavio neugodno pitanje Kosorici

02.05.2011 u 14:52

Bionic
Reading

'Zašto se već godinama počast ubijenim specijalcima odaje na mjestu na kojem nisu poginuli?', upitao je premijerku Jadranku Kosor na obilježavanju 20. obljetnice pogibije 12 redarstvenika u Borovu hrvatski branitelj Davor Bijader

I sam sudionik događaja u Borovu 2. svibnja 1991. godine, taj se Ivankovčanin mimo protokola izdvojio iz mase okupljenih i izravno se obratio premijerki Kosor. 'Mjesto odavanja počasti treba se organizirati ispred zgrade nekadašnje mjesne zajednice, a danas Općine Borovo', ustvrdio je Bijader, poručivši kako to 'očito ne dozvoljava koalicijski partner HDZ-a', misleći pritom na SDSS koji je na vlasti u borovskoj općini.


Premijerka Kosor, koja je zajedno s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i izaslanikom predsjednika Predragom Matićem sudjelovala na komemoraciji u Borovu, pokušala je nezadovoljnog branitelja smiriti riječima: 'Borit ćemo se!', koje je ponovila nekoliko puta, nakon čega se Davor Bijader povukao među svoje suborce.

O 'koalicijskim partnerima' govorio je i Stevo Culej dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, čiji je brat Josip poginuo u krvavim događajima u Borovu prije 20 godina. 'Danas je za Hrvate opasno prolaziti kroz Borovo, u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo. To su naši koalicijski partneri s kojima gradimo suživot i neku novu istinu temeljenu na nekoj novoj povijesti. Ali kakvoj povijesti? Na povijesti da su oni svojem prvom komandantu obrane sela Vukašinu Šoškoćaninu napravili mauzolej gdje mu se svake godine poklanjaju kao časno stradalome', upozorio je Culej.

Prozvao je i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca: 'Oni su nas slali u neprovjerene i izmanipulirane akcije. Odavde je trebala započeti sva naša istraga iz Domovinskog rata, a Državno odvjetništvo moralo je ovdje početi istraživanje zločina.'

Svojim govorom umirio ga je predsjednikov izaslanik Predrag Matić rekavši kako treba 'ustrajati da počinitelji klasičnog terorističkog čina u Borovu, ali i drugih zločina odgovaraju' te obećao pomoć predsjednika. I ministar policije Tomislav Karamarko rekao je da 'MUP čini sve kako bi odgovorne za zločin u Borovu Selu stigla ruka pravde'.

'Svatko tko je odgovoran za bilo koji zločin u Domovinskom ratu, koji je bio pravedan, obrambeni i oslobodilački, mora odgovarati', rekla je kasnije u svom govoru premijerka Kosor ustvrdivši kako je 'zločin u Borovu Selu bio nagovještaj svega onoga što će nam se događati tijekom teških ratnih godina'. Ponovila je kako je 'Hrvatska bila žrtva agresije, ali i žrtva teškog stroja koji je dolazio s istoka'. 'Hrvatska je bila žrtva velikosrpske miloševićevske politike', podsjetila je Kosor te ocijenila kako će završetak pregovora za ulazak u EU i samo članstvo biti 'posljednja velika hrvatska bitka'.