ZAVRŠETAK PREGOVORA S EU-OM

Brammertz neće zaustaviti Hrvatsku?

Brammertz

Brammertz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema nacrtu izvještaja o Hrvatskoj koji je Serge Brammertz poslao članicama Vijeća sigurnosti UN-a, čini se da Brammertzove ocjene hrvatske suradnje s Haškim sudom ovog puta neće biti prepreka skorom završetku pregovora s EU-om. Detalja iz nacrta Brammertzovog izvještaja ekskluzivno se domogao dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa

U dijelu izvještaja u kojem se govori o suradnji Hrvatske s Haškim sudom Serge Brammertz navodi da 'općenito gledano, Hrvatska na primjeren i blagovremen način nastavlja odgovarati na zahtjeve Ureda tužitelja za pomoć i omogućavanje pristupa svjedocima i dokazima'.

Jutarnji list piše da mnogi diplomati u EU-u pozitivnim po Hrvatsku ocjenjuju Brammertzove tvrdnje 'da će radna skupina nastaviti administrativne istrage o nestalim dokumentima koje je prije tražio Ured tužitelja te drugih dokumenata potrebnih za procese pred domaćim sudovima'.

Podsjećamo, neke zemlje EU-a - među kojima se ističu Velika Britanija i Nizozemska - čekaju upravo Brammertzov izvještaj kako bi mogle odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo za završetak pregovora Hrvatske i EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi