ODŠTETA ZA MEKSIČKI ZALJEV

BP izgubio laptop s podacima 13.000 svojih žrtava

30.03.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Gaf za gafom, nakon što mu je pukla cijev u Meksičkom zaljevu te prouzročila ekološku katastrofu nezapamćenih razmjera, British Petroleumu je sada puklo u digitalnim vodama. Jedan od zaposlenika je izgubio laptop s privatnim podacima 13.000 stanovnika Louisiane koji su podnijeli zahtjeve za kompenzaciju uslijed šteta prouzročenih izljevom nafte

Još uvijek nije sigurno je li računalo izgubljeno ili ga je netko ukrao. Premda je zaštićeno lozinkom, ta se sigurnosna zaštita prilično lako i brzo probija, te je 13.000 ljudi izloženo prilično izvjesnoj mogućnosti da im netko upravo čita brojeve socijalnog osiguranja, brojeve telefona i još nekoliko privatnih podataka. Radi se o stanovnicima Louisiane koji su podnijeli zahtjeve za odštetu nakon izljeva nafte u Meksičkom zaljevu.

U BP-u su ponudili pokrivanje troškova praćenja kreditnih kartica i bankovnih računa. Za sada, tvrde, nije došlo niti do jednog slučaja zloupotrebe osobnih informacija koje su se nalazile na nestalom računalu.

Laptop je izgubljen još pred mjesec dana, no zbog istrage su odlučili prešutjeti incident. 'Duboko smo predani ljudima iz zaljevskih obalnih država i žalimo što je došlo do ovoga', izjavio je Curtis Thomas, glasnogovornik BP-a.

Dosad je pogođenima naftnim ekocidom isplaćeno oko četiri milijarde dolara