BIVŠI VELEPOSLANIK U MOSKVI

Božo Kovačević komentirao odlazak predsjednice u svlačionicu

07.07.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, Božo Kovačević, gostovao je u Novom danu N1 i komentirao odlazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju, na utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva, na kojoj hrvatska reprezentacija večeras odmjerava snage s ruskom nogometnom reprezentacijom

Kovačević je komentirao i odlazak predsjednice u svlačionicu nakon utakmice protiv Danske. 'Predsjednica nije prva koja je to učinila, ali je nenadmašna u toj vrsti populizma. U primjeni takvih metoda političkog marketinga nije usamljena, ali čini se da je uspješnija od mnogih i spremnija na one korake u vezi s kojima bi neki možda bili suzdržaniji', rekao je Kovačević. za N1.

 Ipak, ne vidi ništa neobično u tom predsjedničinom potezu.

'I drugi čelnici država su već bili i svjedočili ispadanju svojih reprezentacija i općenito političari, osobito ako su njihove reprezentacije uspješne, i sebi žele pribaviti dio zasluga temeljem nacionalne euforije koja se pobuđuje. Ni u tome naša predsjednica nije izuzetak i to je sve dio globalnog trenda estradizacije i trivijalizacije politike. Međutim, svatko razuman razumije da čak i ako reprezentacija osvoji prvenstvo svijeta, time problemi ne bi bili riješeni, ni hrvatski, kao ni ruski', smatra Kovačević.

  • +5
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na utakmici Hrvatska - Danska Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev/ CROPIX

Predsjednica će se na utakmici susresti s ruskim premijerom, Dimitrijem Medvedovom, ali Kovačević ne smatra da 'nogometna diplomacija' može donijeti nešto neočekivano.

'Ne vjerujem da se išta revolucionarno može dogoditi na takvim sastancima, ali kad je riječ o odnosima Hrvatske i Rusije, pretpostavljam da će izraziti zadovoljstvo činjenicom da je nagodba u Agrokoru potvrđena i na taj način se Hrvatska oslobađa jedne traumatične situacije koja je ugrožavala ekonomsku stabilnost, a ruske banke dolaze u situaciju da mogu naplatiti svoja potraživanja od Agrokora. Ima i drugih pitanja o kojima bi mogli razgovarati, ali takvim razgovorima neće se preokrenuti trendovi', rekao je Kovačević, dodavši da je Rusija i dalje zainteresirana za energetsko tržište u Europi, što podrazumijeva i Hrvatsku.