MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović tvrdi kako presuda EU neće rezultirati povratkom migranata

29.07.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Večernji list progovorio je o nedavnoj kriznoj situaciji s požarima u Dalmaciji, migrantima, intervencijama zbog vrijeđanja policije na Facebooku, ali i o istragama vezanim za Tomislava Sauchu te navodnim čistkama u policiji

Govoreći o nedavnim katastrofalnim požarima u Dalmaciji, Božinović je istaknuo kako je intervencija vatrogasaca bila pravodobna te kako će se poraditi na boljoj koordinaciji i integraciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Pritom je spomenuo kako je šibenski model integralne holističke zaštite od požara, a koji se djelomično financira europskim sredstvima primjer dobre prakse.

Upitan za komentar o presudi Suda EU prema kojoj su migranti kroz Hrvatsku 'metodom šalji dalje' na teritorij EU ušli nezakonito, ministar unutarnjih poslova je kazao kako ona neće rezultirati povratkom migranata u Hrvatsku, što smatra najvažnijim.

Prvi čovjek policije je prokomentirao u nedavno raspisane natječaje za čelne pozicije u policijskom sustavu, istaknuvši kako se ne radi o čistkama kadrova koje je postavio bivši ministar Ranko Ostojić. Božinović je, naime, pojasnio kako nije riječ o čistkama, već o tome da policijskim rukovoditeljima u rujnu istječe petogodišnji mandat.

Božinović se u razgovoru za Večernji list, također osvrnuo i na intervencije zbog vrijeđanja policije na društvenim mrežama. Ministar je kazao kako su te intervencije pokrenute po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a nadodao je i kako ne postoji određeni policijski nadzor na društvenim mrežama, već kako policija brine i sigurnosti građana 'i u stvarnom i u virtualnom svijetu'.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o policijskim izvidima, Božinović je  istaknuo kako istražiteljski tim policije usko surađuje sa Županijskim državnim odvjetništvom u izvidima u Agrokoru te kako će rezultati tih izvida odrediti daljnji tijek tog slučaja.

Upitan, pak, koliko je HDZ-u nezgodna situacija što većinu u Saboru drži Tomislav Saucha, protiv kojeg se vode procesi zbog izvlačenja državnog novca, ministar policije je u razgovoru za zagrebački list istaknuo kako istragu protiv Tomislava Sauche vodi DORH, te kako na nju Vlada i HDZ nemaju nikakav utjecaj.