sastanak stožera

[FOTO/VIDEO] Apel Alemke Markotić: Svi malo žrtve i minimalne odgovornosti i sve će biti dobro. Onda nitko neće biti krivac i bit ćemo pobjednici

04.09.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Održan je sastanak Stožera civilne zaštite RH sa županijskim načelnicima civilne zaštite te pročelnicima i voditeljima službi civilne zaštite, a poslije se novinarima obratio čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović

Božinović je poručio da se razgovaralo o provođenju dosadašnjih mjera, pripremama za početak školske godine. 'Naglasili smo da treba pojačati komunikaciju s građanima na županijskim, gradskim i općinskim razinama. Treba naglašavati da se svi drže osnovnih uputa - česta higijena ruku, dezinfekcija prostora, držanje fizičke distance i nošenja maski u zavorenom prostoru', rekao je Božinović, dodavši kada bi se svi držali toga onda ne bi trebali ni ovakvi česti sastanci.

Kazao je da će lokalni stožeri i dalje predlagati mjere ovisno o situaciji. 'Županijski stožeri i dalje prate situaciju te će predlagati nove mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav, koji je tu da bi pružio svu potrebnu zdravstvenu skrb', kazao je.

'Riječ je o vrlo zaraznoj infekciji koja se može pretvoriti u jednu opasnu bolest a način kako to spriječiti su radnje koje moramo aplicirati u životu', dodao je Božinović.

'Govorili smo o tome kako stvari funkcioniraju unutar županija. Implementacija mjera i uputa teče dobro, imamo povratne informacije iz škola i očekujemo da školska godina krene kako je zamišljeno. Naglasili smo potrebu ukazivanja na nužnost da se djelatnici škola vrlo odgovorno ponašaju izvan škola. Veliki problemi mogu nastati kada netko tko je stariji donese virus u školu. Tog trenutka se primjenjuju mjere samoizolacije i određeni oblik karantene', kazao je ministar Radovan Fuchs.

  • +25
Sastanak Nacionalnog stožera s predstavnicima lokalnih stožera Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Razgovaralo se i o pitanju zaštite starijih osoba, kazao je epidemiolog Branko Kolarić. 'Starije osobe su najfragilniji dio i upućujemo dodatan oprez. Revidirati ćemo postojeće uputu, aktivirali smo mobilne timove. kako bi sačuvali starije moramo smanjiti širenje virusa u populaciji jer ne možemo izolirano štititi samo domove za starije', rekao je Kolarić.

Ravnateljica klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je da su kapaciteti klinike gotovo puni. 'Nepridržavanje mjera se vidi na našoj bolnici što nije dobro. Ako ćemo gledati situaciju u cijeloj državi onda je to dobro jer je 10 posto od bolesnih u bolnici. No mi ne trebamo biti zadovoljni jer možemo i manje, imali smo 5 posto. Imaju težu upalu pluća i teže su bolesni i završit će na respiratorima gdje se preživljavanje kreće oko 20 do 30 posto. Od tri jedan ima veću šansu da preživi a dvoje imaju veću šansu da ne prežive. Kad to dvoje dobije ime i prezime i kad je to netko vama blizak onda se drugačije gleda na to', rekla je Markotić, dodavši da se treba smanjiti broj zaraženih do jeseni i zime.

'Nikad nismo govorili da su samo građani krivi. Možete biti s prijateljima i biti u kafiću, ali ne možete s njima biti na 20 centimetara i vikati na sav glas. Ne možete vidjeti da su an dječjim igralištima gomila djece, a u kafićima pored puno roditelja i sva ta djeca su izmješana', rekla je Markotić.

'Na svakom mjestu se treba ponašati odgovorno pa onda neće biti krivaca. Svi malo žrtve i minimalne odgovornosti i sve će biti dobro. Onda nitko neće biti krivac i bit ćemo pobjednici', dodala je.

Nakon sastanka Stožera civilne zaštite RH održana konferencija za medije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Božinović se osvrnuo i na Festival slobode, odnosno skup protiv epidemioloških mjera. 'Mi smo na neki način od prvog dana suočeni s time da postoje dijelovi društva koji negiraju postojanje korone ili misle da je ovo teorija zavjere. Ti skupovi se moraju održati uz poštivanje mjera. Nas brine ukoliko ljudi negiraju u većem broju ozbiljnost ove bolesti, onda će biti teže aplicirati mjere koje preporučuje struka i brojke će nam rasti', kazao je Božinović, dodavši da je Hrvatska demokratska zemlja i da svi mogu iznijeti svoje mišljenje.