hoće li podržati proračun

Božinović poklopio HNS: Tko misli ucjenjivati HDZ grdno se vara, spremni smo za izbore

26.10.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija jučerašnji koalicijski sastanak, što misli o štrajku prosvjetara, kao i o stanju u policiji, ali i slučaj zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića koji je vozio 166 km/h kroz naseljeno mjesto na kojem je ograničenje od 50 km/h.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku ili biti smijenjen zbog težine prekršaja, Božinović odgovara: 'Kao što znate, glavni ravnatelj policije je odmah nakon što je saznao za taj događaj, doduše iz medija, uputio svoj stručni tim koji je otišao u Zadar i koji će, ja se nadam vrlo skoro, izaći s kompletnom slikom svega što se događalo. Naime, ta informacija je u javni prostor otišla s porukom da je bilo potencijalnog utjecaja, odnosno zloporabe položaja, i to je vrlo važno da se otkrije', rekao je.

Osvrnuo se i na sinoć održan koalicijski sastanak, nakon kojega je HNS poručio da neće podržati proračun i da traže veće plaće za učitelje i profesore, ili prijete izborima.

'HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru, jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike. Ovo je vlada koja je nakon dugog niza godina, a u svakom slučaju neusporedivo značajnije u odnosu na vlade koje su joj neposredno prethodile, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine... Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila' kaže ministar Božinović.

Vezano za HNS-ov stav nakon jučerašnjeg koalicijskog sastanka, kaže kako su i tu u Vladi jasni od početka. 'Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara, rekao je ponovivši da je HDZ u svakom trenutku spreman na izbore.

'Predsjednik Vlade je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru najavio da smo spremni i da krećemo u analizu koeficijenata. Jer tu očito vlada jedan nered i nesklad koji treba regulirati. Ponavljam, ne samo za jedan segment. Kad govorim o svom ministarstvu, mi jesmo radili razne preinake, podizali osnovice i određenim kategorijama policijskih službenika čak smo i podizali koeficijente, ali sve u okviru proračuna koji smo imali, rekao je.