predsjedništvo hdz-a

Božinović o Frki Petešiću: Ako je nešto propustio, to nije neki veliki krimen. On radi 20 sati dnevno

31.01.2022 u 19:12

Bionic
Reading

U ponedjeljak je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu za medije dao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Komentirao je najnovije kritike predsjednika države na račun predsjednika Vlade.

“Naravno da je pretjerao, tako se ne komunicira u javnom prostoru. Činjenica je da nikad nijedna vlada, osim možda ratnih, nije intenzivnije radila po pitanju Hrvata u BiH. Svakodnevni je kontakt predsjednika Vlade s čelnicima Hrvata i jedini način kako im se može pomoći je da se nikoga ne antagonizira”, rekao je Božinović te dodao:

“Ako se neku stranku, čelnika stranke ili čelništvo stranke stalno naziva proziva najneprimjerenijim izrazima, je li to poziv na razgovor, ili dogovor? Svakakvi epiteti se lijepe. Od bande, kriminalne organizacije… Koja vodi ovu državu cijeli niz godina, na čelu s HDZ-u Hrvatska je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke prioritete, ušla je u EU, u NATO savez, u ovom trenutku nastojimo i ući ćemo i u Schengen i u eurozonu. To ne možete napraviti ako vrijeđate sugovornike. To se ne radi, to nije put kojim bismo ostvarili ijedan strateški cilj koji smo si postavili kad smo stvarali hrvatsku državu”, rekao je Božinović, prenosi N1.

Na pitanje je li Frka Petešić postao teret premijeru, Božinović je odgovorio: “Frka Petešić je čovjek koji radi 20 sati dnevno, koliko ga ja znam, a znam ga godinama. Došao je iz Francuske ovdje pomoći. Ako govorite o ovim pitanjima prebivališta, boravišta, čovjek je regulirao prebivalište, regulirao je i boravište u Zagrebu, plaća prirez u Zagreb. On nema nekretninu. Zašto nema, vjerojatno bi je imao da je više boravio u Hrvatskoj. Čovjek je vrlo bio kratko tu, najviše je Hrvatskoj pomagao iz diplomacije i ja stvarno ne vidim zašto napadati čovjeka koji je regulirao svoje obaveze. Ukoliko je nešto propustio, to nije neki veliki krimen, to je regulirao. To je čovjek koji je dane i noći sudjelovao u razgovorima, pregovorima koji su rezultirali time da će Hrvatska vojska dobiti najmodernije borbene zrakoplove. Ja kao bivši ministar obrane mogu reći koliko je teško ispregovarati za jednu manju državu nabavku novih zrakoplova. Gospodin Frka je tu odigrao jednu pivotalnu ulogu koja će se sigurno jednog dana moći bolje valorizirati. Ne znam zašto se napada jednog takvog čovjeka”.

Milanović smatra da je počinjeno kazneno djelo. Božinović kaže da on misli da nije.

“Regulirao je prebivalište i boravište, plaća prireze”, rekao je.

“Namjera mu je bila biti Hrvat koji živi u Hrvatskoj. To je jedna filozofija koju mi koji nismo iz dijaspore možda i ne razumijemo”, rekao je Božinović o Frki Petešiću.