NESREĆA NA AUTOCESTI

Božinović: Nezakonite migracije su prešle u ruke organiziranog kriminala

06.01.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih u prometnoj nesreći u kojoj su jutros na autocesti A1 poginule tri osobe, te slijedom neslužbenih podataka po kojima je nesreću izazvao krijumčar migrantima poručio da im policija otežava posao.

U subotu ujutro na autocesti A1 kod Karlovca u sudaru dvaju automobila poginule su tri osobe dok je 12-ero osoba ozlijeđeno i liječnička pomoć pruža im se u bolnicama u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci.

Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka dok je u automobilu mađarskih oznaka smrtno stradao jedan putnik čiji identitet još nije utvrđen. Po neslužbenim podacima u tom su vozilu ozlijeđeni migranti koje je prevozio krijumčar migrantima.

“Policija pod vodstvom Državnog odvjetništva provodi sve radnje vezane za utvrđivanje okolnosti, uključujući i identitet osoba u ovom drugom vozilu”, rekao je Božinović novinarima na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Referirajući se na tvrdnju novinara da Hrvatska ima problem s krijumčarem migranata, jer se vjeruje da je automobilom upravljao krijumčar, Božinović je istaknuo da se na problem pitanja nezakonitih migracija, koje je prešlo u ruke organiziranog kriminala, već godinama upozorava.

“Prošle godine je hrvatska policija zaključila godinu s 1880 uhvaćenih krijumčara migrantima, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ove godine je policija već uhvatila 25 krijumčara migranata”, rekao je Božinović i istaknuo da problem postoji.

  • +21
Primanje za pravoslavni Božić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

“Međutim taj problem hrvatska policija rješava na način da se efikasno organizirala i time im sigurno otežava posao”, istaknuo je, dodavši da se s tim problemom nosi cijela Europska unija.  No, poručio je da je Hrvatska, unatoč tome, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi. 

Osvrnuo se i na pitanje nedavnih napada na strane radnike, državljanku Filipina i radnike iz Nepala, poručivši da se radi o izoliranim incidentima.

“Ono što je bitno, to je da kad se dogodi kao i u ostalom bilo koji drugi incident iz kataloga prekršaja ili kaznenih djela, vezano za zaštitu javnog reda i mira, policija promptno djeluje”, rekao je. 

Naveo je da je Hrvatska prošle godine izdala 170 tisuća dozvola za rad državljanima trećih zemalja, a da njihov radni angažman “prolazi bez nekakvih većih incidenata”. Osvrnuo se i na pitanje njihove integracije u društvo, istaknuvši da takvih iskustava u prošlosti nije imala. 

"Vlada je pred kraj prošlog godine izašla sa strategijom demografske revitalizacije u kojoj se poseban dio odnosi na pitanje integracije”, istaknuo je Božinović i dodao da će rješenje morati biti skrojeno prema onome što je hrvatska stvarnost, uvažavajući cijeli niz kriterija, dakle ne samo ekonomski, već i socijalni. 

Istaknuo je da ne postoji obrazac koji bi Hrvatska mogla lako slijediti, jer praktički niti jedna država u Europi nije, napravila sve što je mogla kako bi pitanje integracije stranaca.

“Nitko nije tu postigao nekakav standard koji bi mi jednostavno slijedili”, ocijenio je Božinović. 

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je ranije u subotu da je prometnu nesreću skrivio vozač automobila mađarskih oznaka koji je zbog nepropisne vožnje noćas oko 1,40 sati udario u ogradu pri čemu su poginule tri, a ozlijeđeno je 12 osoba.

Očevidom je utvrđeno da se vozač s mađarskim registarskim oznakama kretao prema sjeveru, a udarivši u ogradu vozilo se zanijelo i prešlo na suprotnu traku autoceste koja vodi prema jugu te frontalno udarilo u automobil hrvatskih oznaka koji se kretao prema Rijeci te su u njemu smrtno stradali 48-godišnji vozač i njegova 47-godišnja putnica.

U vozilu mađarskih oznaka stradao je jedan putnik čiji identitet nije utvrđen.

Županijskog državno odvjetništvo u Karlovcu je naložilo obdukciju smrtno stradalih te se utvrđuju sve okolnosti nesreće i identiteti sudionika.