VELIKA TRAGEDIJA

U nesreći poginuli bračni par iz Rijeke i vozač terenca koji se zabio u njih

06.01.2024 u 07:02

Bionic
Reading

Noćas oko 01,40 sati na autocesti A1, smjer jug, poslije tunela Sveti Marko došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo više vozila. Tri osobe su smrtno stradale, izvijestila je policija

Sudarili su se terenac mađarskih registarskih oznaka i osobni automobil riječkih registracija. Na mjestu su poginuli su vozač terenca i bračni par iz Rijeke - 48-godišnji muškarac i 47-godišnja žena, dok je njihov sin (16) koji je bio s njima u automobilu zadobio ozljede.

'Prema rezultatima očevida, prometnu nesreću uzrokovao je vozač mađarskog vozila. Uslijed nepropisnog kretanja, kada se kretao autocestom iz pravca juga prema sjeveru, dakle prema Karlovcu, najprije je vozilom zahvatio metalnu ogradu uz desni rub kolnika te je izgubio kontrolu nad upravljačem vozila.

Potom je prešao središnji dio cijele autoceste i vozilom prešao na suprotnu kolničku traku, dakle pravac Zagreb-Split. Udario je prednjom stranom vozila u vozilo koje se propisno kretalo iz pravca Karlovca prema Splitu, vozilo hrvatskih registracijskih oznaka', rekla je za HTV državna odvjetnica u Karlovcu Vera Magdić Bižanović.

Prema neslužbenim informacijama, terenac Mitsubishi navodno je prevozio migrante jer je u vozilu sa sedam sjedala (5+2) bilo čak 12 osoba, tj. vozač i 11 putnika. Nakon strašnog udara svi oni poispadali su iz vozila. Vozač je na mjestu smrtno stradao, a putnici su zadobili ozljede, piše Jutarnji list.

Ozlijeđeno je 11 osoba iz mađarskog vozila, prevezeni su u bolnice. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Perica Vucelić izjavio je Hini kako je nakon noćašnje teške prometne nesreće kod Karlovca u kojoj su tri osobe poginule, šestero ozlijeđenih odvezeno u karlovačku, a dvoje u ogulinsku bolnicu, dok ih je troje u KBC-u Rijeka te jedan u KBC-u Zagreb. Kazao je i da je komunikacija s ozlijeđenima bila je otežana jer je riječ o strancima.

  • +5
Teška prometna nesreća na autocesti Karlovac-Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Ozlijeđeni putnici iz Sirije i Egipta?

'Jutros oko 3 sata zaprimili smo dvije osobe koje su teško ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila kod Karlovca, obje su u životnoj opasnosti. Jedna osoba je rođena 1995., druga 1996. godine i riječ je o stranim državljanima, migrantima, spominje se da su Sirijci. Jedan je na putu za Zagreb, hitno će ga operirati u traumi jer ima tešku ozljedu leđne moždine i kralježnice s paraplegijom.

Druga osoba je još kod nas i ima također ozljede opasne po život, prijelom rebara i potkoljenice i izljev krvi u prsni koš. Vidjet ćemo hoćemo li ga prevesti u drugu bolnicu. Mi smo ih zaprimili, stabilizirali, no i dalje su životno ugroženi', rekao je za 24sata ravnatelj Opće bolnice Ogulin dr. Davor Vukelja.

Tomislav Ćuti, šef hitnog prijema Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je za HRT da je petnaestogodišnji strani državljanin primljen danas iz Ogulina, nakon prometne nesreće koja se dogodila noćas na A1. 'Radi se o stranom državljaninu koji je zadobio teške ozljede torakalne kralježnice. Sada je upravo podvrgnut operativnom zahvatu. Vrlo teško je općenito reći o funkcionalnom ishodu i za sada je vitalno stabilan', dodao je dr. Ćuti.

Ravnateljica Opće bolnice Karlovac dr. Ivana Kovačić je potvrdila za Jutarnji list da je kod njih zaprimljeno šest pacijenata. Prema njihovim izjavama, najvjerojatnije se radi o državljanima Egipta.

'Pet je stranih državljana, pretpostavljamo Egipćana, nemaju isprave, a jedan je maloljetnik iz Rijeke u dobi od 16 godina, on ima lakše tjelesne ozljede. Od ovih pet, troje ih je teško ozlijeđeno, u jednom slučaju je tijeku operacija. U šok-sobi nije nitko, znači nisu životno ugroženi, svi su stabilno', rekla je dr. Kovačić.

Od šest pacijenata u karlovačkoj bolnici, koji su primljeni nakon teške prometne nesreće noćas na A1, tri su teže, a tri lakše ozlijeđena, rekla je novinarka HRT-a u Dnevniku. Dodala je kako je uglavnom riječ o stranim državljanima, a jedna osoba među njima je i maloljetna. Ostale detalje o stanju ozlijeđenih možete pročitati na poveznici.

Promet više nije u prekidu

Na samom mjestu nesreće interveniralo je sedam timova Hitne medicinske službe, šest iz Karlovačke županije, jedan iz Primorsko-goranske.

Nesreća se dogodila na traku koji vodi prema Novigradu te na dijelu autoceste prije nadvožnjaka. Promet je bio u prekidu između čvora Karlovac i čvora Novigrad na Dobri u smjeru juga, no sada je normaliziran i odvija se bez poteškoća.