covid-19

Božinović: Ne vjerujem da je Slovencima obećano zatvaranje noćnih klubova, ali ta opcija uvijek je na stolu

30.06.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj 52 novooboljelih od Covida-19. Od početka zaraze do danas 2777 osoba zaraženo je novim virusom, a 107 je preminulo. 75 osoba je na liječenju, a dva pacijenta su na respiratoru

'U zadnjih desetak dana broj novooboljelih nam je počeo rasti. Imali smo importirane slučajeve, pa nam se dogodilo da se zbog nepridržavanja mjera virus počeo širiti, a nakon toga smo imali dva žarišta - Đakovo i Zagreb. Sva žarišta i svi slučajevi u Hrvatskoj su pod kontrolom', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera.

Dodao je da smo u fazi nakon povoljne situacije počeli puštati gospodarstvo i turizam i da promjena doktrine, zahvaljujući dobrom radu službi, nije potrebna.

Upitan koja je bila korist od pet dana samoizolacije koja je vrijedila za one koji ulaze iz BiH, a od ponoći više neće vrijediti, Capak je kazao da su, kada se donosila odluka o tome da se stavljaju u samoizolaciju, stavljeni epidemiološki argumenti na stol.

'Imali smo tada uvoz slučajeva. Nije to bilo da su strani državljani to donijeli, nego su naši išli tamo i vratili su se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali osam importiranih slučajeva iz BiH i sedam kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali osam importiranih. Imali smo manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate u tom okviru, onda je vrlo problematično to da građani Srbije mogu doći jer će tako reći EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke', kazao je Capak.

Davor Božinović, ministar MUP-a, komentirajući najavu iz Slovenije da će Hrvatsku zadržati na zelenoj listi jer je obećala zatvoriti noćne klubove kazao je da ne vjeruje da je nekom obećano nešto takvo.

'Pratimo situaciju u noćnim klubovima i zatvaranje je uvijek opcija. Preporučujemo svima da se pridržavaju epidemioloških mjera i svima bi trebalo biti u interesu da nastave raditi posao', kazao je Božinović.

Naveo je da su donijeli odluku da posebni timovi obilaze noćne klubove i provjeravaju pridržavaju li se mjera u njima.

'Inspekcije su pokazale da je proveden nadzor u 245 klubova, kršenje preporuka u njih 65, a preporuke se najviše odnose na održavanje fizičke distance i prevelikog broja posjetitelja', kazao je Božinović.

Upitan jesu li slovenski i hrvatski premijer razgovarali o zatvaranju klubova, kazao je da su razgovarali, ali da ga on nije pitao o čemu.

'Razgovarao sam s načelnicima na Pagu, prati se situacija i pretpostavljam da će oni predložiti nešto. Učinit ćemo sve da se gospodarske aktivnosti nastave', kazao je Božinović, dodavši da ne zna jesu li klubovi na Zrću uopće otvoreni, ali i da misli da ove godine tamo možemo zaboraviti na masovna okupljanja koja i inače predstavljaju veliki izazov za policiju.