DOBAR POSAO S AMERIKANCIMA

Božinović impresioniran Viktorom Lencom

26.10.2011 u 13:09

Bionic
Reading

'Impresioniran sam ovim što sam danas vidio u Brodogradilištu Viktor Lenac', rekao je ministar obrane Davor Božinović prilikom današnjeg obilaska tog škvera, gdje je na remontu zapovjedni brod 6. flote Ratne mornarice SAD-a USS Mount Whitney, a na koji novinari ni ovaj put nisu smjeli zakoračiti

Tom prilikom Božinović je istaknuo da je to prvi brod zapovjedne američke mornarice koji se remontira izvan granica SAD-a, a Viktor Lenac prvo brodogradilište u povijesti koje se može podičiti činjenicom da je jedan od dva broda zapovjedne američke mornarice u njemu i da je prvo brodogradilište u svijetu koje svojim kapacitetima remontira takav brod.

'Dobiti ovaj posao bio je zajednički napor državne politike koja je uspjela u ostvarenju strateškog cilja ulaska u NATO i uprave Viktora Lenca koja je dobila ovaj posao na natječaju u konkurenciji s barem osam brodogradilišta diljem Europe', pohvalio se Božinović i dodao da je ovaj posao važan jer treba predstavljati budućnost i ovog brodogradilišta i hrvatske brodogradnje uopće te da priliku koja nam se otvara članstvom u NATO-u, a sutra članstvom u EU, jednostavno moramo iskoristiti.

'Svi potencijali za to postoje. Sinergija uspješne vanjske sigurnosne politike na državnoj razini i restrukturiranja brodogradilišta te njihovog osposobljavanja, kao što je to slučaj s Viktorom Lencom, da se natječu na najzahtjevnijim tržištima svijeta, a američko je sigurno takvo, recept je za izlazak iz krize te za uspjeh hrvatske industrije, hrvatske proizvodnje', kazao je.

Božinović je naglasio da imamo sve pretpostavke za to, kvalitetnu radnu snagu, te da se svi poslovi odvijaju u roku i na izrazito visokoj razini tehničke izvedbe.

'Ovdje je 25 posto ukupno zaposlenih koji su obrazovani na višim školama, dakle znanstveni potencijal, inženjerski, i to su prepoznali naši američki partneri. Za nekoliko primjera je zapovjednik broda kazao da je naišao prvi put na takvu kvalitetu posla, koliko god je brodogradilišta dosad obišao', izjavio je ministar.

Mišljenja je da nam ovaj i ovakvi poslovi trebaju unijeti potrebnu dozu optimizma koja nam je neophodna u ovo vrijeme, a dokaz su, rekao je, toga da možemo sami i da smo na dobrom putu.

Ugovorena vrijednost radova je 6,5 milijuna eura, potrajat će dva mjeseca, a posada je za to vrijeme smještena u Crikvenici te gotovo svakodnevno obilazi Lijepu Našu.

'Počašćen sam dolaskom ministra i jako zadovoljan fantastičnim poslom koji se svakoga dana vrlo kvalitetno obavlja na brodu. Posada je, također, vrlo zadovoljna svime u Hrvatskoj i svi uživamo', rekao je zapovjednik broda, kapetan Ted Williams.