na udaru kritika

Božićna čestitka bez Božića razljutila Nijemce

20.12.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Povjerenica njemačke vlade za pitanje integracije Annette Widmann-Mauz (Kršćansko-demokratska unija CDU) našla se na udaru kritika javnosti i vlastite stranke zbog toga jer je na svojoj blagdanskoj čestitki izbjegla spominjanje Božića, javljaju njemački mediji u četvrtak

'Mislim da se podrazumijeva samo po sebi da za Božić čestitate Božić a ne da šaljete nekakve ‚Blagdanske pozdrave’ ili što god već', rekao je član predsjedništva CDU-a Armin Laschet, i sam donedavno ministar integracije najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Widman-Mauz je poslala čestitku u kojoj stoji: 'Bez obzira na to u što vjerujete, želimo vam mirne praznike i dobar start u novu godinu'.

Izbjegavanje spominjanja Božića izazvalo je negativne reakcije i kod političara muslimanskog porijekla koji govore o 'pogrešno shvaćenoj toleranciji'.

'Žalosno je da pogrešno shvaćena tolerancija vodi k tome da Božić, praznik ljubavi, potpuno nestane', rekla je zastupnica stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagelen za dnevnik Bild.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) smatra da CDU sve više gubi svoje kršćanske korijene.

'Na čestitki političarke CDU-a nema ni trunke kršćanstva koje ova stranka nosi u nazivu', rekla je predsjednica AfD-a Alice Weidel.