KRAJ PROSVJEDA PRED KATEDRALOM

'Bozanićev bog nije i naš bog!'

10.03.2011 u 23:23

Bionic
Reading

Kolona prosvjednika je na kraju odlučila poći Radićevom ulicom prema Markovu trgu, no naišli su na policijsku blokadu odmah nakon Kamenitih vrata. Nakon desetak minuta galame, uputili su se natrag Radićevom do Trga bana Jelačića gdje je prosvjed završio. Neki su se simbolično otišli pomoliti pred katedralom 'da premijerka shvati da mora otići', gdje su dugi povikivali 'Bozanićev bog nije i naš bog', te je između te dvije skupine došlo do manjeg incidenta

21:14 Na središnjem zagrebačkom trgu prosvjed je završio, no neki su otišli pred katedralu kako bi se pomolili da 'premijerka napokon ode'. Druga skupina je povikivala: 'Bozanićev bog nije i naš bog'. Došlo je do manjeg incidenta između te dvije grupe koji je ubrzo riješen.Na kraju su se dogovorili da se, tko hoće, pomoli u tišini. I time je još jedan protuvladin prosvjed u Zagrebu završio.

21:02
Nakon velike galame, kolona se ipak uputila natrag Radićevom. Prvi redovi nisu napadali barikade iza kojih je bio dvostruki kordon.

20:37
Nastavljaju Varšavskom ulicom.

20:32
Nakratko su se zaustavili pred Novinarskim domom, gdje ih nekolicina pozdravlja. Nastavili su prema Hrvatskoj gospodarskoj komori uvikujući: 'Nadane, lopove!'.

20:20
Pored zgrade HT-a povikuju 'Lopovi!'.Nastavljaju dalje Savskom ulicom.

20:12
Vukovarskom ulicom su stigli do Savske pred zgradu MUP-a gdje povikuju 'Kara marko Jadranku' i 'Mi vas volimo/plaćamo!'.

20:05
Prolazeći pored zgrade Erste banke u Vukovarskoj, viču 'Lopovi!'. Glavnina akcije je u blokiranju oba traka, trubljenju automobila i sporadičnim uzvikivanjima već poznatih slogana.

19:56
Pred Gradskim poglavarstvom povikuju 'Bandiću, lopove' i nastavljaju dalje. Od nekolicine se čuju i uzvici 'Holding - lopovi!'.

19:52
Kratko se zaustavljaju pred Palačom pravde uzvikujući: 'Sudite Jaci!'

19:45
Pred zgradom Plive povikuju 'Plivu ste nam prodali!'. Predvodnici nose rastegnutu hrvatsku zastavu, dva hrvatska grba na raspelu, kao čuvari sjećanja na Bleiburg. I dalje su prisutni otprije poznati transparenti: 'Ne u EU!' i 'Jaco, odlazi!'.

19:35
Policija je zatvorila desni trak Vukovarske ulice. Automobili stoje. Prosvjednici nastavljaju dalje niz Vukovarsku.

19:25
Na križanju Branimirove ulice automobili trube, tramvaji stoje. Prednji dio povorke uzvikuje 'Jaco, odlazi!'. U koloni se može čuti da danas planiraju prosvjedovati pred Hrvatskim vodama, Gradskim poglavarstvom, središnjicama banaka?


19:17 Pred Domom sindikata povikuju 'Izdaja!', 'Kasno ste se sjetili'. Automobili trube. Policije nema. Najvjerojatnije će dalje krenuti Vukovarskom ulicom do Savske.

19:12
Nakon burze u Zvonimirovoj ulici krenuli su prema Domu sindikata.

19:08
Krenuli su prema burzi uz povike 'Jacu na burzu'.

19:05
Povikuju 'Hoćemo izbore!', a policiji koja mirno sve promatra 'Štitite mafiju!'. Viču 'Idemo na burzu, ali prvo kod pijanca!'

19:01
Prosvjednici viču 'HDZ lopovi'. Prozivaju i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Glasaju se kao Indijanci i povikuju: 'Hrvatska!' i 'Izbori!'

18:57
Prosvjednici krenuli prema HDZ-u.

18:45
Prosvjednici kruže oko zgrade HNB-a. Prema slobodnoj procjeni, sudjeluje između tri i četiri tisuće ljudi.

18:42
Oko 3.000 do 4.000 ljudi krenulo prema sjedištu HDZ-a uz povike 'Jaco, odlazi!'.

18:35
U Smičiklasovoj ulici prosvjednici napravili živi zid između zgrade PBZ-a i HNB-a. Uzvikuju 'Dolje Vlada!'. Krenuli su prema zgradi HDZ-a. Ima nekoliko policijskih automobila.

18:25
Prosvjednici krenuli prema HNB-u. Promet u centru grada je zaustavljen. Pored Hrvatske poštanske banke uzvikuju 'Lopovi, lopovi!'. Brojka je već premašila tisuću! Povorku predvode bubnjevi, udaraljke i zviždaljke.

18:21
Skupina prosvjednika sada broji oko 500 ljudi.

18:08
Na Cvjetnom trgu je najviše 300 okupljenih. Pernar poziva na idući prosvjed u isto vrijeme na istom mjestu za dva dana. A za iduću subotu planira simultane prosvjede u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Puli i Slavonskom Brodu. Na njima očekuje najveću masovnost.

18:00
Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se na Cvjetnom trgu. Kao što je bilo i obećano, nije bilo nikakvih govorancija. Ivan Pernar se u razgovoru s novinarima ogradio od letaka koji su podijeljeni s 'kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima'. Tvrdi kako je to 'politiziranje prosvjeda, koji zapravo imaju samo jedan cilj: srušiti Vladu'. Ruta se još ne zna, no Pernar bi htio  posjetiti najveće banke.

Prosvjednici su kao i svaki put dosad naoružani domišljatim transparentima kojima šalju poruke vladajućima.

Nešto prije samog početka prosvjeda na Cvjetnom trgu okupilo se nekoliko desetaka ljudi.

Prosvjednici lancem brane HNB