KARDINAL S RAVNATELJIMA ŠKOLA I VRTIĆA

Bozanić žestoko napao Vladu i zdravstveni odgoj!

04.12.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Tradicionalni predbožićni susret ravnatelja vrtića te osnovnih i srednjih škola grada Zagreba s zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, ove je godine protekao u znaku aktualne teme uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Kardinal je oštro kritizirao vladajuće ustvrdivši kako na gospodarskom planu 'neuspješno tragaju za napretkom te u isto vrijeme povlače poteze ideološke naravi koji su u suprotnosti s bitnim odrednicama hrvatske kulture i svjetonazora većine'

Iako nije izrijekom spomenuo zdravstveni odgoj, jasno je da je Bozanić referirao na problematiku zdravstvenog odgoja u svjetlu sutrašnjih prosvjeda građanske inicijative koja se ovakvom obliku zdravstvenog odgoja protivi.

'Nakon snažnih zahvata u gospodarsko područje proizvodnje, čini se da se proces premješta u prostore odgoja, obrazovanja i kulture', rekao je Bozanić i dodao kako je riječ o zadiranju u antropološka pitanja u kojima se 'Hrvatska gura u kolotečinu ozbiljnih obrata'.


Naglašava kako odgoj i obrazovanje nisu samo tehničke i intelektualne naravi. Ističe kako se znanje može lako zloupotrijebiti. Tvrdi da bi cjeloviti odgoj trebao integrirati četiri dimenzije: ljudsku, duhovnu, intelektualnu i profesionalnu.

Dodaje kako je odgoj primarna zadaća roditelja koji moraju tijesno surađivati s nastavnicima. 'U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije', kaže kardinal i zaključuje kako 'demokracija nije monopol onih kojima je povjerena vlast ili jedne odgojne institucije'.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović pozvao je na dijalog i kompromise, poručio ravnateljima da budu strpljivi i tolerantni te da s ljubavlju obavljaju svoj posao te istaknuo dobru suradnju Agencije i Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije te Katehetskog ureda.

Da se 'tradicionalne vrijednosti utemeljene u hrvatskom narodu' dovode u pitanje poručio je Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je pak ravnateljima kako roditelji imaju neotuđivo pravo odgajati djecu kršćanskim vrednotama te kako neki žele Crkvu zatvoriti u sakristiju. 'Bez vjere bismo bili izgubljeni u vrtlogu globalizacije', zaključio je gradonačelnik.