uskrsna poruka

Bozanić roditeljima: Zaštite obitelj od nametanja štetnih ideoloških sadržaja

05.04.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić pozvao je u uskrsnoj poruci roditelje da zaštite obitelji od nametanja ideoloških sadržaja koji štete njihovu zdravu razvoju te upozorio na gospodarsku i političku krizu poručivši da one nisu razlog za obeshrabrenost jer Uskrs unosi svjetlo nasuprot tami

Vjerovati u uskrsnuloga Isusa i u njegovu prisutnost među nama znači vjerovati da je svojom smrću pobijedio i našu smrt, da je živ i prisutan u našoj svakidašnjici i da je postao za nas prijelazom u vječni život, ističe Bozanić u poruci i dodaje da snagu Uskrsa ne treba smatrati nečim što će se očitovati tek na kraju vremena, jer ona već preobražava povijest svakoga kršćanina i kršćanke, Crkve i svega svijeta.

Vazam, odnosno Pasha, doslovno znači "prijelaz", a riječ je o prijelazu iz jednoga stanja života u drugo, kaže kardinal Bozanić i poziva da se cijela povijest spasenja čita kao niz prijelaza, od milosti u grijeh te do Božje sućuti i povratka u milost.

Svaki je ljudski život sastavljen od prijelaza, počevši od prijelaza iz nepostojanja u otajstvo postojanja; iz čuda začeća prelazimo u sve vidljivija tjelesna obličja do rođenja. Rođenje kao veoma važan prijelaz odvajanje je od osobite povezanosti s tijelom majke, poručuje Bozanić.

Roditelje je pozvao da zaštite svoju djecu od nametanja raznih ideoloških sadržaja koji štete zdravu razvoju djece, obitelji, ali i društva u cjelini. "To je važno činiti posebno kada država i društvo općenito to ne čine, ili čine nedovoljno, ili pak čine suprotno, otvarajući spiralu očaja i zla", poručuje zagrebački nadbiskup.

Ističe da živjeti Uskrs ima smisao trajnoga poziva na obraćenje, shvaćeno kao prijelaz iz ljudske krhkosti u život obasjan svjetlom Krista uskrsloga. Kršćani uronjeni u životne teškoće susreću višestrukost kriza, koje izazivaju zbunjenost, slabljenje ideala, gubljenje nade i dezorijentiranost osoba i društva u cjelini.

Gospodarska kriza, bez vrjednovanja dostojanstva čovjeka, smisla rada i odmora, slobode i kreativnosti, vodi u osiromašivanje brojnih obitelji, dok je s druge strane očito i uznemirujuće bogaćenje povlaštenih pojedinaca i skupina. Politička kriza očituje se u iscrpljujućoj brizi o vlasti i moći, ne pazeći na opstojnost naroda i na potreban sklad društvenih sastavnica, kaže Bozanić.

Ipak, te pojave nisu razlog za obeshrabrenost, jer Uskrs unosi svjetlo nasuprot tami i djeluje poput kvasca u prividnom stanju nepokretnosti, poručuje.

Pozvani smo stoga ovoga Uskrsa razmotriti dar i ljepotu bližnjih u kojima se za nas posebice uprisutnjuje Gospodin, kaže Bozanić u uskrsnoj poruci.