SIMBOLI MIRA

Botanički vrt udomit će 1000 ždralova za Japan

18.04.2011 u 14:45

Bionic
Reading

U srijedu, 20. travnja 2011. u 14.30 u Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu održat će se malena svečanost vješanja 1000 ždralova na stabla ukrasnih japanskih trešanja, u znak suosjećanja s japanskim narodom zbog nedavnih kataklizmičkih događaja u toj zemlji

Vrt će događaj organizirati u suradnji s učenicima obližnje osnovne škole 'Ivana Gundulića', koji su zaslužni za izradu većine origami-ptica. Događaj će uveličati i japanski veleposlanik u RH, njegova ekscelencija Yoshio Tamura sa suprugom i predstavnicima Veleposlanstva.

Voditelji vrta pojašnjavaju da su 1998. putem Veleposlanstva Japana (tada u Beču), a posredovanjem gđe. Masumi Štiglić, od japanskog Društva ljubitelja trešanja na dar dobili sadnice tokijske trešnje (Cerasus yedoensis).

'Nekoliko stabalaca posadili smo u arboretumu Vrta, nasuprot pomoćnom ulazu (početak Marulićevog trga), a ona svakog proljeća oduševljavaju posjetitelje i djelatnike Vrta bezbrojnim blijedoružičastim cvjetovima.

Na prekrasnim stablima i lijepoj gesti darivanja sad se želimo zahvaliti našim japanskim prijateljima te svečanošću vješanja 1000 origami-ždralova ocvalim stablima nakratko vratiti sjaj i istodobno izraziti suosjećanje prema obiteljima poginulih i stradalih u Japanu. Tisuću origami-ždralova nanizanih u lance (tzv. ‘senbadsuru’) ima posebno značenje u japanskoj kulturi, njihovo vješanje priziva sreću i uspjeh i iskaz je dobrih namjera i želja, a danas se smatra simbolom mira', stoji u priopćenju.

Organizatori ističu kako im je želja da događaj bude skroman i iskren, bez velike pompe, pa će mu osim djelatnika Vrta prisustvovati učenici s nastavnicima obližnje OŠ 'Ivana Gundulića', koji su izradili ždralove. Time u središtu zanimanja žele zadržati dječji trud i njihovu podršku svojim japanskim vršnjacima.